Business & Finance Πέμπτη 25/02/2021, 19:37
ΟΜΟΛΟΓΑ

Εκρηκτική άνοδος των αποδόσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Εκρηκτική άνοδος των αποδόσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκε το άγριο σφυροκόπημα στις τιμές των κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές, με τις αποδόσεις να αγγίζουν νέα υψηλά με πρωταγωνιστή τις αμερικανικές, εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση του πληθωρισμού από τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε περισσότερο από 10 μονάδες βάσης, ξεφεύγοντας προς στιγμή πάνω από το 1,60%, σε υψηλό έτους, ξεπερνώντας μάλιστα και τη μερισματική απόδοση 1,48% των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 επιχειρήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι οι μετοχές φαίνονται λιγότερο ελκυστικές από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς που εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον περυσινό Μάρτιο, στο -0,22%, με περαιτέρω άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης, οδεύοντας ταυτόχρονα τον Φεβρουάριο προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 2013. Επίσης, στα γαλλικά και αυστριακά 10ετή, οι αποδόσεις επέστρεψαν σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον περυσινό Ιούνιο.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς εκτινάθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον περυσινό Οκτώβριο, στο 0,826% με το spread έναντι των γερμανικών να ξεπερνά τις 100 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά σε διάστημα τριών εβδομάδων. Οι πιέσεις από την άνοδο των αποδόεων έγιναν αισθητές και στην χθεσινή νέα έκδοση πενταετούς της Ιταλίας, όπου το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Οκτώβριο. Η Ιταλία άντλησε 6,25 δισ.ευρώ από τις νέα εκδόση τίτλων με λήξη το 2026 καθώς και διετούς. Η νέα έκδοση του 2026 ωστόσο δεν πληρώνει επιτόκιο, εκπροσωπώντας το πρώτο έως σήμερα κουπόνι με μηδενική απόδοση με πενταετή διάρκεια. 

Ωστόσο, η κίνηση αυτή στις αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης είναι λιγότερο δικαιολογημένη σε σχέση με τις ΗΠΑ, δεδομένης των ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών της. Ο Πιτ Χέινς Κρίστιανσεν, στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank, αναφερόμενος στις επανειλημμένες δηλώσεις των διαμορφωτών πολιτικής της ΕΚΤ, τόνισε ότι δεν βοήθησαν τελικά την αγορά, καθώς αυτό που θα περίμενε κάποιος είναι να δει την ΕΚΤ να αυξήσει τις εβδομαδιαίες αγορές ομολόγων της.

Οι επενδυτές παρακολουθούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για περαιτέρω ενδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να χειριστεί τις αυξήσεις των αποδόσεων, με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ και τον επικεφαλής οικονομολόγο Φίλιπ Λέιν να δεσμεύονται ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού. Ταυτόχρονα, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας ανταποκρίθηκε με αύξηση των αγορών τριετών ομολόγων σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει την άνοδο του κόστους δανεισμού πάνω από το στόχο του 0,10% που έχει θέσει.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, προειδοποίησε ότι η αύξηση των αποδόσεων θα πλήξει την ανάκαμψη και δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει την όποια μεγάλη άνοδο των επιτοκίων. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν αναφέρθηκε στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων ως βασικό δείκτη παρακολούθησης, διαμηνύοντας ότι η ΕΚΤ έχει τεράστια ευελιξία για να επιτύχει τους επιθυμητούς στόχους της, σε μία σαφή ένδειξη ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης, χωρίς να λάβει νέες αποφάσεις.   

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η μεγάλη αύξηση που παρουσιάζει ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών σε κρατικά ομόλογα του ευρώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Σύμφωνα με στοιχεία της MarketAxess, ο μέσος ημερήσιος τζίρος Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου ξεπέρασε τα 69 δισ.ευρώ, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019. Πρόκειται για πολύ υψηλό ποσό εάν συγκριθεί με το μέσο όρο των 51 δισ.ευρώ του 2020, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News