Business & Finance Τρίτη 16/02/2021, 19:19
ΟΜΟΛΟΓΑ

Ιταλικά και ελληνικά ομόλογα «κρατούν» αντοχές στις ρευστοποιήσεις

Ιταλικά και ελληνικά ομόλογα «κρατούν» αντοχές στις ρευστοποιήσεις

Συνεχίστηκε το κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης και στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ φαίνεται ότι «ήρθαν για να μείνουν». Οι πιέσεις είχαν και πάλι ως αφετηρία την αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά το 1,25% για πρώτη φορά εδώ και 11 μήνες.

«Η αισιοδοξία για την οικονομία πυροδοτείται από τη σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ και στη Βρετανία και την “εξαγωγή” των ανησυχιών για πληθωρισμό από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη. Δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά θεμελιώδη της Ευρωζώνης. Είναι απλά μία κίνηση που κατευθύνεται από την αμερικανική αγορά», εξηγεί ο στρατηγικός αναλυτής της ING Αντουάν Μπουβέ.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Ιούνιο, αγγίζοντας το -0,35%, με άνοδο τριών μονάδων βάσης, ενώ αντίστοιχη ήταν άνοδο και στις υπόλοιπες αγορές του «πυρήνα». Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα ήταν αυτά που επλήγησαν περισσότερο από το τελευταίο κύμα ρευστοποιήσεων. Για παράδειγμα, τα 50ετή που εξέδωσαν τις τελευταίες εβδομάδες Γαλλία, Βέλγιο και Ισπανία κινούνται πολύ χαμηλότερα από την τιμή έκδοσής τους. Ο τίτλος με λήξη το 2072 της Γαλλίας έχει αυτή τη στιγμή απόδοση 0,849% συγκριτικά με την αντίστοιχη του 0,593% στα μέσα Ιανουαρίου, όταν εκδόθηκε.

Παρά την άνοδο των αποδόσεων, οι δύο νέες εκδόσεις της Ιταλίας, 10ετούς και τιμαριθμοποιημένου 30ετούς, προσείλκυσαν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, με τη ζήτηση στο 10ετές να φθάνει σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από τα 110 δισ.ευρώ. Η Ρώμη αναμένεται να προσελκύσει 14 δισ.ευρώ και από τις δύο εκδόσεις, όπως ανακοίνωσε μία από τις τράπεζες αναδόχους. 

Το spread στην χθεσινή συνεδρίαση διαμορφώθηκε γύρω στις 91 μονάδες βάσης, καθώς παραμένει το θετικό κλίμα από το σχηματισμό της νέας ιταλικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Μάριο Ντράγκι. Ο Αντουάν Μπουβέτ, στρατηγικός αναλυτής της ING, βλέπει το spread των ιταλικών 10ετών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να περιορίζεται στις 75 μονάδες βάσης τους επόμενους έξι μήνες, ενώ κάποιοι αναλυτές της UniCredit κάνουν λόγο ακόμη και για 50 μονάδες βάσης, επίπεδο που έχει να επαναληφθεί από το 2008.

Η ελληνική αγορά κρατικού χρέους κινήθηκε μαζί με την ιταλική, αντιστεκόμενη και αυτή στις ρευστοποιήσεις. Η απόδοση του νέου 10ετούς κινήθηκε στα ίδια με τα προχθεσινά επίπεδα, στο 0,77% με το spread στις 113 μονάδες βάσης, ενώ στην παλαιά 10ετία στο 0,67%. Ωστόσο, στη (παλαιά, λήξης 2025) πενταετία, η απόδοση υποχώρησε στο μηδέν, ενώ στο τίτλο με λήξη το 2026 κινήθηκε στο 0,12%. 

moneyreview.gr
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News