Business & Finance Δευτέρα 22/03/2021, 11:06
ΑΓΟΡΕΣ

Ο τουρκικός «ιός» χτυπάει τις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης

Ο τουρκικός «ιός» χτυπάει τις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης

Η βουτιά στην τουρκική λίρα και τις τουρκικές μετοχές έχει ρίξει τη σκιά της και στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Αναλυτές σχολιάζουν στο Reuters πως είναι ο βασικός παράγοντας σήμερα που οδηγεί τους δείκτες στο «κόκκινο», αν και οι απώλειες παραμένουν περιορισμένες. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,5% στις 11:00 ώρα Ελλάδος, ενώ νωρίτερα είχε καταγράψει πτώση έως και 0,8%. Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε έως και 0,9% για να περιοριστούν οι απώλειες στο 0,5%, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και για τον FTSE 100 στο Λονδίνο. Ανάμεσα σε οριακές απώλειες και κέρδη κινείται ο DAX στη Φραγκφούρτη, ενώ στο -0,2% είναι ο FTSE MIB στο Μιλάνο. 

Οι μετοχές των τραπεζών που είναι εκτεθειμένες στην Τουρκία βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Μεταξύ αυτών είναι η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit, η γαλλική BNP Paribas και η ολλανδική ING. Καταγράφουν απώλειες από 1,6% έως 5,2%. 

Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι μετοχές του κλάδου ταξιδιών, καθώς μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παρατείνουν το lockdown. Ακόμη μία τουριστική σεζόν φαίνεται να βρίσκεται στον αέρα. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News