Business & Finance Παρασκευή 19/03/2021, 20:51
ΟΜΟΛΟΓΑ

Πού βλέπουν την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς επενδυτικοί οίκοι και αναλυτές

Πού βλέπουν την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς επενδυτικοί οίκοι και αναλυτές

Στο 2,15% βλέπει την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου η BofA έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αναθεωρώντας ανοδικά το στόχο της και επικαλούμενη τα «πολύ πιο επιθετικά» δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και τη μεγάλη πρόοδο που παρουσιάζει η εκστρατεία εμβολιασμού στις ΗΠΑ. 

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναθεώρησε επίσης ανοδικά και το στόχο της για τις αποδόσεις των γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων, στο -0,25% από -0,40% προηγουμένως, έτσι ώστε να αντανακλούν τη δυναμική για ακόμη μεγαλύτερες εκπλήξεις από πλευράς νέων μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. 

H BofA αναφέρει ότι τα lockdowns στην Ευρωζώνη θα διαρκέσουν περισσότερο και θα γίνουν πιο αυστηρά, με τους εμβολιασμούς να είναι εκτός χρονοδιαγράμματος και με τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης να παραμένουν ως έχουν «μπλοκαρισμένα» σε γραφειοκρατικά εμπόδια. 

Για το βρετανικό 10ετές, το βλέπει στο 0,95% έως το τέλος του έτους, καθώς οι θετικές βραχυπρόθεσμες οικονομικές προβλέψεις της αντισταθμίζονται από την πιο επιφυλακτική εικόνα της οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. 

Την ίδια στιγμή, η Morgan Stanley θεωρεί «λογικές» θεωρεί τις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων, καθώς, όπως επισημαίνει, αποτελούν αντανάκλαση της αυξανόμενης εμπιστοσύνης στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με τον Τζιμ Κάρολ, διαχειριστή χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος της επενδυτικής τράπεζας.

Ο Κάρολ αναφέρει ότι η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων δεν αποτελεί ένδειξη σύσφιγξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών. Την ίδια άποψη έχει και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, ο οποίος εκτιμά ότι είναι «απόλυτα φυσικό που οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κινούνται ανοδικά».

Η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε στη συνεδρίαση της Πέμπτης το 1,7% αγγίζοντας υψηλό 14 μηνών, ενώ του 30ετούς άγγιξε το 2,5%. Από τον Ιανουάριο, η απόδοση του 10ετούς έχει κλιμακωθεί 80 μονάδες βάσης. Ο Κάρον βλέπει την αποδοση του 10ετούς να συνεχίσει να κινείται στην περιοχή του 1,7% έως 1,75% για αρκετό ακόμη διάστημα.

Ορισμένοι ωστόσο διαχειριστές ενεργητικού συγκρίνουν τη σημερινή άνοδο των αποδόσεων με το «taper tantrum» του 2013, όταν η απόδοση του 10ετούς είχε ενισχυθεί 136 μονάδες βάσης και είχε φθάσει στο 3,06%, σύμφωνα με τη Radobank.

«Δεν είναι τόσο η άνοδος των αποδόσεων που μας ανησυχεί όσο η έντονη μεταβλητότητα», αναφέρει ο Γκρέγκορι Πήτερς, στρατηγικός αναλυτής της PGIM Fixed Income, ο οποίος είχε προβλέψει για τις αποδόσεις των 10ετών ένα πλαίσιο διακύμανσης μεταξύ 1,25% και 1,5%. Αντίστοιχα, και αναλυτές στο τελευταίο poll του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι αποδόσεις θα κυμαίνονταν στην περιοχή του 1,2% για τους επόμενους 12 μήνες.

Ο Γκρέγκορι Γουίτλεϊ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της DoubleLine, θεωρεί ότι είναι θέμα χρόνου προτού οι αποδόσεις ξεπεράσουν το 2%. Εάν η άνοδος των αποδόσεων συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών, τόσο σίγουρα θα χρειαστεί μία λεκτική παρέμβαση από τη Fed, προσθέτει ο ίδιος αναλυτής.

Κάποιοι διαχειριστές κεφαλαίου αποδίδουν εν μέρει τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις σε κερδοσκόπους που πωλούν προθεσμιακά σε μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Συναλλαγών σε Παράγωγα Εμπορευμάτων. «Η κεκτημένη ταχύτητα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια των πωλητών, των επενδυτών που ρευστοποιούν θέσεις τους σε ομόλογα για να πιέσουν τις κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν νομισματική πολιτική», λέει ο Αντριου Μπρένερ, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της National Alliance. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News