Business & Finance Παρασκευή 5/03/2021, 19:42
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε συγκρατημένη άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ

Σε συγκρατημένη άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ

Το στίγμα για τη νέα άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έδωσε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, στην χθεσινή ομιλία του, λέγοντας ότι παρότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, εφόσον η πρόσφατη αύξηση του κόστους δανεισμού δεν είναι “ανεξέλεγκτη”.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό έτους, στο 1,625%, για να πάρει μία ανάσα στο 1,59%. Στην Ευρωζώνη, παρά την άνοδο, η επιφυλακτικότητα εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα περιόρισε τη μεγάλη έκθεση των επενδυτών συγκρατώντας κατά συνέπεια και τις κινήσεις των αποδόσεων. 

Εν μέρει, στην άνοδο των αποδόσεων συνέβαλε στη σημερινή συνεδρίαση και το συνεχιζόμενο ράλι των τιμών πετρελαίου, καθώς ώθησε το δείκτη που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019. Οι τιμές πετρελαίου ενισχύθηκαν περισσότερο από 2% στην χθεσινή συνεδρίαση, σε υψηλό περίπου 14 μηνών, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα της παραγωγής του.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε μία μονάδα βάσης, στο -0,30%, αφού όμως ενωρίτερα είχε δεχθεί πιο έντονες πιέσεις. Ειδικά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που έδειξαν διπλάσια της αναμενομένης αύξησης θέσεων εργασίας τον Φεβρουάριο, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ξέφυγε στο -0,27% με άνοδο τριών μονάδων βάσης.

Παρ΄όλα αυτά, η απόδοση του γερμανικού σε εβδομαδιαία βάση πήρε μία ανάσα σημειώνοντας αποκλιμάκωση τεσσάρων μονάδων βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από πέρυσι το Δεκέμβριο, μετά από τέσσερις συναπτές εβδομάδες ανόδου. Με εβδομαδιαία πτώση έκλεισαν και οι αποδόσεις των γαλλικών και ολλανδικών 10ετών.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η συνεδρίαση ήταν αρκετά ήρεμη με μικρές μόνο μεταβολές με τις αποδόσεις να κλείνουν στα ίδια επίπεδα με τα χθεσινά. Η απόδοση στη νέα 10ετία έκλεισε στο 0,96% με το spread στις 126 μονάδες βάσης, ενώ στη παλαιά 10ετία στο 0,85%. Στην πενταετία, κινήθηκε και πάλι στο 0,16%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 169 εκατ.ευρώ.

moneyreview.gr

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News