Business & Finance Πέμπτη 11/03/2021, 23:02
WALL STREET

Σε ιστορικά υψηλά έκλεισαν S&P 500 και Dow

Σε ιστορικά υψηλά έκλεισαν S&P 500 και Dow

Σε ιστορικά υψηλά έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones, με την τεχνολογία να επιστρέφει δυναμικά, καθώς η υπογραφή σε νόμο του νέου γιγάντιου πακέτου μέτρων 1,9 τρισ.δολαρίων από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πυροδότησε ακόμη μεγαλύτερη ευφορία στην αγορά. 

Οι μεγάλες μετοχές της τεχνολογίας Microsoft, Apple, Facebook και Amazon.com καθοδήγησαν το ράλι, βοηθώντας και το δείκτη S&P 500 να ξεπεράσει το ρεκόρ της 16ης Φεβρουαρίου και να κλείσει στις 3.950,43 μονάδες. 

Σε ιστορικό υψηλό και ο δείκτης Dow Jones για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, ενώ ο Nasdaq απέχει τώρα λιγότερο από 5% από το ιστορικό υψηλό της 12ης Φεβρουαρίου, τη στιγμή που στη συνεδρίαση της Δευτέρας η απόσταση είχε ανοίξει στο 10%. 

Ο S&P 500 έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο 1,03%. ο Dow Jones σημείωσε κέρδη 0,58%, ενώ ο Nasdaq έκανε άλμα 2,52% με τους επενδυτές να τοποθετούνται και πάλι στην τεχνολογία. Η μετοχή της Tesla ενισχύθηκε 4%, ενώ των Apple, Facebook και Netflix σημείωσαν άνοδο τουλάχιστον 2%. 

Η τεχνολογία και οι μετοχές ανάπτυξης ανέκαμψαν δυναμικά από τη διόρθωση που είχε προκαλέσει η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων. Οι υψηλότερες αποδόσεις μπορούν να πλήξουν τις μετοχές που έχουν σχετικά υψηλές αποτιμήσεις, όπως της τεχνολογίας.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν και οι μετοχές του κλάδου ημιαγωγών από τη στιγμή που η ένωση βιομηχανιών στον χώρο ημιαγωγών της Κίνας συνέστησε μία νέα ομάδα εργασίας για να συνεργαστεί με την αμερικανική βιομηχανία σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν οι εμπορικές τριβές μεταξύ των δύο χωρών. Με κέρδη 4% και οι μετοχές των Nvidia και Broadcom. 

Εκτός από την υπογραφή σε νόμο των νέων δημοσιονομικών μέτρων, υπήρξαν και τα θετικά νέα από το μέτωπο της απασχόλησης, καθώς τα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας ήταν καλύτερα του αναμενομένου. 

«Η πτώση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας είναι ακόμη μία νίκη αυτή την εβδομάδα και μια ισχυρή ένδειξη ότι κινούμαστε αργά αλλά σταθερά προς μια επιστροφή στην προ πανδημίας κατάσταση», ανέφερε ο Mike Loewengart, γενικός διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής στην E-Trade Financial.

Η βελτίωση της οικονομίας έχει επιταχύνει την άνοδο των μετοχών από τους λεγόμενους κυκλικούς τομείς, όπως η ενέργεια. Ο κλάδος ενέργειας του S&P 500 είναι ο αδιαφιλονίκητος νικητής για εφέτος με κέρδη 40%. 

Ο κλάδος της βαριάς βιομηχανίας και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών εκτινάχθηκε επίσης σε νέα ιστορικά υψηλά στη σημερινή συνεδρίαση. Ο δείκτης VIX της Wall Street που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα άγγιξε χαμηλό δύο εβδομάδων, στις 21,45 μονάδες, σε μία ένδειξη ότι υποχωρούν οι ανησυχίες για πληθωρισμό. 

Ράλι και στην Ευρώπη

Ο γερμανικός DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε και σήμερα σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 14.569,39 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,20% και δείχνει ότι δεν έχει καμιά διάθεση να κατέλθει από το πέπλο των υψηλών πτήσεων. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Γερμανία από την περασμένη Δευτέρα έστω και με περιοριστικούς όρους, έχει αλλάξει άρδην προς το καλύτερο την ψυχολογία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, κάτι που αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στο γερμανικό χρηματιστήριο. 

Εκ των κυριοτέρων χρηματιστηρίων του Μιλάνου κατέγραψε τα περισσότερα κέρδη της τάξεως του 0,82%, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την δημιουργία ενός fund ύψους 40 δισ. Ευρώ, που σκοπό θα έχει να παρέχει χρηματοδότηση σε ΜμΕ επιχειρήσεις. 

Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,72%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 πρόσθεσε 0,17% και κάπως έτσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο +0,49%.

 

moneyreview.gr

 

 
    
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News