Business & Finance Τετάρτη 10/03/2021, 23:00
WALL STREET

Σε επίπεδα ρεκόρ ο Dow – Εχασε βηματισμό ο Nasdaq

Σε επίπεδα ρεκόρ ο Dow – Εχασε βηματισμό ο Nasdaq

Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισε ο Dow Jones, από τη στιγμή που τα ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ απομάκρυναν τις ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού. Ισχυρό στήριγμα προσέφερε και το Κογκρέσο, το οποίο έδωσε την τελική έγκριση στο τεράστιο πακέτο μέτρων ύψους 1,9 τρισ.δολαρίων, το μεγαλύτερο στην αμερικανική ιστορία, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για τη διοχέτευση νέου χρήματος στην οικονομία.

Η μετακίνηση των επενδυτών από την τεχνολογία σε τομείς, όπως ενέργεια και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες συνεχίζεται, καθώς στοιχηματίζουν σε νέες καταναλωτικές δαπάνες όταν θα επαναλειτουργήσει η αμερικανική οικονομία. Οι ρευστοποιήσεις σε κάποια μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας συνεχίστηκαν και σήμερα, παρότι σε συγκρατημένη κλίμακα, καθώς πολλοί έσπευσαν να αντλήσουν τα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων. 

Από το ιστορικό υψηλό της 12ης Φεβρουαρίου, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έχει υποχωρήσει 12%. Ωστόσο, η επιτυχημένη σημερινή δημοπρασία των νέων 10ετών απο την οποία το αμερικανικό δημόσιο άντλησε 38 δισ.δολάρια αναπτέρωσε το ηθικό των επενδυτών, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τα ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό συνέβαλαν προς στιγμή στην αποκλιμάκωση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς στο 1,50%.

Η απομάκρυνση των επενδυτών από Apple, Amazon.com, Facebook, Tesla και Microsoft, που υποχώρησαν όλες στη σημερινή συνεδρίαση, έδωσε ώθηση στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης που παρουσιάζουν τώρα διπλάσια κέρδη από αυτά του S&P 500. 

O Dow έκλεισε με άνοδο 1,40%, αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό στις 32.297,02 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη 0,60%, αφού άγγιξε και αυτός ιστορικό υψηλό λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης. Αντίθετα, ο Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με οριακή πτώση -0.04%%, αφού όμως ενωρίτερα κατέγραφε άνοδο 1,6%, μετά τα εντυπωσιακά κέρδη 3,7% της χθεσινής συνεδρίασης, που σηματοδότησε την καλύτερη ημερήσια επίδοση από πέρυσι το Νοέμβριο. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, εντυπωσιακή ήταν η άνοδος της Roblox που ενισχύθηκε 54% κατά την αρχική δημόσια εγγραφή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η οποία αποτίμησε την εταιρεία οnline παιχνιδιών άνω των 42 δισ.δολαρίων. 

Επίσης, μέρος από τα 1.400 δολάρια που θα δοθούν εφάπαξ ως επίδομα βοήθειας στους περισσότερους Αμερικανούς αναμένεται να καταλήξουν στην χρηματιστηριακή αγορά δίδοντας πιθανόν νέα ώθηση στη μετοχή της GameStop και σε άλλες αντίστοιχες δημοφιλείς μετοχές μεταξύ των μικροεπενδυτών που δραστηριοποιούνται σε φόρουμ στα social media, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αναλυτές.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News