Business & Finance Τετάρτη 10/03/2021, 20:08
ΟΜΟΛΟΓΑ

Μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων του ευρώ

Μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων του ευρώ

Με ελαφρώς καθοδική τάση έκλεισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ. 

Οι αποδόσεις υποχώρησαν μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και έδειξαν ότι ο πληθωρισμός παραμένει ήπιος, απομακρύνοντας τις ανησυχίες για αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Τη μεγαλύτερη καθοδική κίνηση σημείωσαν οι αποδόσεις των ελληνικών, που αποκλιμακώθηκαν περαιτέρω με αξιοσημείωτο τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που έφθασε τα 160 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς έκλεισε στο 0,84% με το spread να συρρικνώνεται στις 115 μονάδες βάσης. Η παλαιά 10ετία έκλεισε στο 0,72%, ενώ η πενταετία στο 0,03%. 

Γενικότερα, το κόστος δανεισμού έχει αποκλιμακωθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς και οι αποδόσεις των αμερικανικών παραμένουν συγκρατημένες από το πρόσφατο υψηλό του 1,61%. Παρότι η άνοδος των ευρωπαϊκών αποδόσεων δεν δικαιολογείται με βάση τα οικονομικά θεμελιώδη της Ευρωζώνης, αφού η ανάκαμψη παραμένει εξασθενημένη, οι αποδόσεις του ευρώ ακολουθούν από κοντά την πορεία των αμερικανικών. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έκλεισε στο -0,31% με οριακή πτώση μισής μονάδας, αφού και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε στάσιμη στο 1,54%. 

Το ενδιαφέρον φυσικά επικεντρώνεται στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ και στο μήνυμα που θα στείλει σιτς αγορές, εφόσον δεν αύξησε αξιοσημείωτα και τις εβδομαδιαίες αγορές ομολόγων της. 

Ωστόσο, και οι λεκτικές παρεμβάσεις προσέφεραν μία μικρή βοήθεια. Οι αποδόσεις συγκρατήθηκαν όταν η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί την αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων την προηγούμενη εβδομάδα. 

Από πλευράς προσφοράς, η Πορτογαλια άντλησε 1,25 δισ.ευρώ από την έκδοση ομολόγων με λήξη το 2027 και 2030, με την απόδοση να επιστρέφει σε θετικό έδαφος στη 10ετία. Επίσης, η Γερμανία άντλησε 3,26 δισ.ευρώ από την έκδοση πενταετούς. 

Σε έκδοση 10ετούς προχώρησαν και οι ΗΠΑ, από τη στιγμή που η έκδοση του τριετούς την Τρίτη προσείλκυσε μεγάλη επενδυτική ζήτηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις όπου το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν πενιχρό. 

moneyreview.gr 

  
 

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News