Business & Finance Τρίτη 9/03/2021, 20:04
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε περαιτέρω αποκλιμάκωση οι αποδόσεις του ευρώ

Σε περαιτέρω αποκλιμάκωση οι αποδόσεις του ευρώ

Περαιτέρω αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ακολουθώντας την καθοδική τάση ολόκληρης της Ευρωζώνης, από τη στιγμή που τα τελευταία αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν ότι το ΑΕΠ της περιοχής συρρικνώθηκε περισσότερο απ΄ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Στην αποκλιμάκωση βοήθησε και η πτώση των αμερικανικών αποδόσεων λίγο πριν από τη νέα σημαντική δημοπρασία.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 0,89% με το spread στις 122 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, η απόδοση της παλαιάς 10ετίας αποκλιμακώθηκε στο 0,78%, ενώ της πενταετίας στο 0,11%. Πρόκειται για σημαντική αποκλιμάκωση όταν στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, η απόδοση της νέας 10ετίας είχε ξεπεράσει το ψυχολογικό φράγμα του 1%.

Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένος φθάνοντας τα 184 εκατ.ευρώ εκ των οποίων 40 έως 45 εκατ.ευρώ κινήθηκαν σε τρεις τίτλους: σε αυτούς με λήξη το 2026, το 2028 και 2031.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι αποδόσεις υποχώρησαν από 2 έως 4 μονάδες βάσης. Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε 2,6 μονάδες βάσης, κλείνοντας στο -0,304%, απομακρυνόμενη από το υψηλό έτους, του -0,20%, που είχε αγγίξει στα τέλη Φεβρουαρίου. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 1,54%.  

Αναλυτές πάντως δεν αναμένουν ότι το αρνητικό κλίμα λόγω των στατιστικών στοιχείων για το ΑΕΠ και η πτώση των αποδόσεων θα διαρκέσουν καθώς η πρόοδος των προγραμμάτων εμβολιασμού στις ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό στην Ευρώπη θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση του κορωνοϊού.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν κατάφερε να αυξήσει το ρυθμό αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, απογοητεύοντας τις αγορές και εγείροντας έντονες αμφιβολίες για το πόσο διατεθειμένη είναι τελικά η ΕΚΤ να συγκρατήσει την άνοδο του κόστους δανεισμού και να βοηθήσει τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News