Business & Finance Τετάρτη 3/03/2021, 20:03
ΟΜΟΛΟΓΑ

Κάτω από το 1% η απόδοση των ελληνικών ομολόγων

Κάτω από το 1% η απόδοση των ελληνικών ομολόγων

«Κόντρα στο ρεύμα» κινήθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που αντιστάθηκαν στη γενικότερη άνοδο, μέσα στις γενικότερες αμφιβολίες για το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα παρέμβει για να συγκρατήσει το άλμα των αποδόσεων, τη στιγμή που τα οικονομικά στατιστικά αντανακλούν την αισιοδοξία για ανάκαμψη της οικονομίας. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έκλεισε στο 0,98% με το spread στις 129 μονάδες βάσης. Στην παλαιά δεκαετία υποχώρησε στο 0,87%, ενώ στην πενταετία παρέμεινε σταθερή στο 0,16%. Αξιοσημείωτος ήταν και ο υψηλός όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που έφθασε τα 189 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 105 εκατ.ευρώ έγιναν στο νέο 10ετές. 

Παρότι οι αποδόσεις βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης εβδομάδας, βρέθηκαν ξανά σε ανοδικές πιέσεις, σε μία σαφή ένδειξη ότι οι προσδοκίες για κλιμάκωση του πληθωρισμού από τα νέα μέτρα στήριξης εξακολουθούν να υφίστανται. Ηδη, ο δείκτης που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2019 πάνω από το 1,39%.

Τα σχόλια των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ δείχνουν ότι το δ.σ. της κεντρικής τράπεζας είναι διχασμένο ως προς την ανάγκη αύξησης των αγορών ομολόγων, με τον διοικητή της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν και τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος να υποβαθμίζουν τις ανησυχίες. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι διαμορφωτές της ΕΚΤ δεν βλέπουν να υφίσταται ανάγκη για δραστικά μέτρα ώστε να συγκρατηθεί η άνοδος των αποδόσεων, εμμένοντας αντ΄αυτού σε φραστικές παρεμβάσεις και θεωρώντας ότι η ευελιξία του προγράμματος αγοράς ομολόγων είναι επαρκής.

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς κλιμακώθηκε επτά μονάδες βάσης, στο 0,76%, με αποτέλεσμα το spread έναντι των γερμανικών να διευρυνθεί στις 103 μονάδες βάσης, πολύ κοντά στο επίπεδο των 107 μονάδων βάσης που εκτοξεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ανοδικές πιέσεις άσκησε και η έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της Ιταλίας, το οποίο θα χρηματοδοτήσει προγράμματα φιλικά προς το περιβάλλον. Η ζήτηση ξεπέρασε τα 80 δισ.ευρώ μέχρι στιγμής. 

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε πέντε μονάδες βάσης, για να κλείσει τη συνεδρίαση στο -0,29%, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα από το -0,23% που άγγιξε στις 26 Φεβρουαρίου. 

Στη Βρετανία, η απόδοση του 10ετούς γνώρισε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το Δεκέμβριο του 2020, πριν ακόμη υπογραφεί η συμφωνία για το Brexit, από τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του 2021 υπογράμμισε την ανάγκη για πολύ μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση του δανεισμού. 
  
   
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News