Business & Finance Δευτέρα 8/03/2021, 19:40
ΟΜΟΛΟΓΑ

Οι ΗΠΑ παρέσυραν σε άνοδο τις αποδόσεις του ευρώ

Οι ΗΠΑ παρέσυραν σε άνοδο τις αποδόσεις του ευρώ

Με μικρή άνοδο έκλεισαν σήμερα οι αποδόσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, δεχόμενες πιέσεις από τη νέα άνοδο του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ, αλλά και από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που επιβράδυνε και πάλι το ρυθμό αγοράς ομολόγων, εν αναμονή της συνεδρίασης της Πέμπτης. 

Τα τελευταία στοιχεία απογοήτευσαν τους επενδυτές που προσδοκούσαν ότι η ΕΚΤ θα αγόραζε περισσότερα ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ για να συγκρατήσει το κόστος δανεισμού. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι αγόρασε ομόλογα αξίας μόλις 11,9 δισ.ευρώ, ελαφρώς λιγότερα από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτές της UniCredit είχαν δηλώσει ότι αγορές μικρότερες των 17 δισ.ευρώ θα απογοήτευαν τους επενδυτές, ενώ η Pictet είχε θέσει το στόχο στα 20 δισ.ευρώ. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ είπε ότι οι αγορές επηρεάστηκαν από «εποχικούς παράγοντες», ειδικά τις λήξεις πολλών τίτλων, γεγονός που «προσωρινά καθυστέρησε» την αύξηση των ομολόγων που αγοράζει η κεντρική τράπεζα κάθε εβδομάδα. 

Αλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι επειδή οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ καθοδηγούνται από τις αμερικανικές από τη στιγμή που τα νέα μέτρα των 1,9 τρισ.δολαρίων έχουν πυροδοτήσει πληθωριστικές προσδοκίες, η ΕΚΤ θα μπορούσε να δικαιολογήσει μία καθυστέρηση στον τρόπο αντίδρασής της. Εάν όμως η αύξηση των αποδόσεων αφεθεί ανεξέλεγκτη, τότε το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να μετακυλισθεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να πλήξει την οικονομία τη στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση του κορωνοϊού. 

«Πιθανή αποτυχία αντίδρασης μετά τις λεκτικές παρεμβάσεις των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης στη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, θα μπορούσε να εκληφθεί ως σημάδι ότι η άνοδος των αποδόσεων δικαιολογείται από τις οικονομικές συνθήκες. Και τότε αυτό θα επιτρέψει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των αποδόσεων», εξηγούν αναλυτές της ING

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 3 μονάδες βάσης στο -0,275%, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα από το υψηλό έτους που άγγιξε στα τέλη Φεβρουαρίου, του -0,20%. Με ελαφρώς ανοδική τάση έκλεισαν και οι υπόλοιπες ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, από τη στιγμή που το κόστος δανεισμού στη 10ετία στις ΗΠΑ ενισχύθηκε 4 μονάδες βάσης επιστρέφοντας ξανά στο 1,59%.   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News