Business & Finance Τρίτη 2/03/2021, 19:45
ΟΜΟΛΟΓΑ

Ξανά σε άνοδο, αν και συγκρατημένη, οι αποδόσεις του ευρώ

Ξανά σε άνοδο, αν και συγκρατημένη, οι αποδόσεις του ευρώ

Με άνοδο έκλεισαν τη συνεδρίαση οι περισσότερες ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, με αυτές του ευρωπαϊκού Νότου να καθοδηγούν την τάση, με πρώτη την Ιταλία, εν μέσω φημολογιών ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει σύντομα το πράσινο φως από τη βουλή για περαιτέρω αύξηση των δαπανών.

Μετά από τις μαζικές ρευστοποιήσεις του Φεβρουαρίου, καθώς τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ πυροδότησαν ανησυχίες για πληθωριστικές ανοδικές πιέσεις, οι αγορές σταθεροποιήθηκαν τη Δευτέρα με τις τιμές των ομολόγων να καταγράφουν ράλι. Το κλίμα όμως άλλαξε και πάλι σήμερα, με αφορμή το δημοσίευμα του Bloomberg ότι η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από τη βουλή την έγκριση για να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις δημοσιονομικές δαπάνες της πολύ σύντομα, πιθανόν και τον επόμενο μήνα.

Πιέσεις στην ιταλική αγορά άσκησε και η αναμονή της νέας κοινοπρακτικής έκδοσης πράσινου ομολόγου τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να κάνουν χώρο στα χαρτοφυλάκιά τους για να αγοράσουν τους νέους τίτλους. Η Ιταλία έχει ήδη επιλέξει αναδόχους για την έκδοση του πρώτου της έως σήμερα πράσινου ομολόγου, με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2045. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε δύο μονάδες για να κλείσει στο 0,69%. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση της 10ετίας παρέμεινε σταθερή, κλείνοντας στο 1% με το spread στις 132 μονάδες βάσης, ενώ στην παλαιά 10ετία κινήθηκε στο 0,90%. Οριακή πτώση σημείωσε και στην πενταετία, στο 0,16%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ωστόσο αυξημένος διαμορφούμενος στα 121 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 63 εκατ.ευρώ έγιναν στη νέα 10ετία. 

Από τον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έκλεισε χωρίς καμία κατεύθυνση στο -0,34%. 

Η προσοχή των επενδυτών ήταν επίσης στραμμένη στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που παρέμεινε σταθερός τον προηγούμενο μήνα. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η περαιτέρω πορεία του πληθωρισμού, αν και στην Ευρωζώνη δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές, καθώς δεν έχουν αλλάξει τα θεμελιώδη της οικονομίας της. 

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τις αγορές ομολόγων της για να συγκρατήσει την αύξηση του κόστους δανεισμού. Είπε δε, ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Αντίστοιχα και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, ανέφερε ότι η ΕΚΤ είναι ανοικτή στο να επαναξιολογήσει το πρόγραμμα αγορών της εάν κρίνει ότι η αύξηση των ονομαστικών αποδόσεων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις συνθήκες χρηματοδότησης. 

 

Περαιτέρω άνοδος για την απόδοση του βρετανικού 10ετούς

 

Διαχειριστές κεφαλαίου στοιχηματίζουν σε περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων των βρετανικών 10ετών κρατικών ομολόγων, καθώς η ταχύτητα του εμβολιασμού, η επανεκίνηση της οικονομίας και ο επεκτατικός προϋπολογισμός θα βελτιώσουν τις οικονομικές προοπτικές της Βρετανίας. 

Στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan Asset Management προβλέπει συνέχιση των ρευστοποιήσεων στη βρετανική αγορά κρατικών ομολόγων και για το λόγο αυτό συστήνει αγορά γερμανικών, των οποίων οι αποδόσεις αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. 

Για την απόδοση του βρετανικού 10ετούς, προβλέπει περαιτέρω άνοδο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1% από το σημερινό 0,77%. Αντίστοιχα και αναλυτής της AllianceBerstein θεωρεί ότι η απόδοση του βρετανικού 10ετούς θα φθάσει σύντομα το 1%. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News