Business & Finance Πέμπτη 4/03/2021, 19:23
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε «εύθραυστη» αποκλιμάκωση οι αποδόσεις του ευρώ

Σε «εύθραυστη» αποκλιμάκωση οι αποδόσεις του ευρώ

Σε αποκλιμάκωση γύρισαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, με την προσοχή της αγοράς να είναι στραμμένη στην ομιλία του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ για τυχόν ενδείξεις σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η κορυφαία κεντρική τράπεζα του πλανήτη ως προς την αύξηση των αποδόσεων.

Οι προσδοκίες ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και η συνεπακόλουθη ανάκαμψη θα φέρουν πληθωρισμό ώθησαν σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις στις διεθνείς αγορές τον Φεβρουάριο. Μέχρι στιγμής, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν δείχνουν να ανησυχούν από την εξέλιξη αυτή, περιοριζόμενοι σε λεκτικές μόνο παρεμβάσεις. Οι αποδόσεις μπορεί να αποκλιμακώθηκαν, όμως οι ανησυχίες παραμένουν. Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών παραμένουν στο επίπεδο του 1,45%, αφού όμως αυξήθηκαν ξανά στην αρχή της συνεδρίασης φθάνοντας έως το 1,49%.

Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές χαρακτηρίζουν την ανοδική κίνηση ως θετική ένδειξη για την ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση της πανδημίας, παρά προάγγελο σύσφιγξης των χρηματοοικονμικών συνθηκών. Στην Ευρωζώνη, το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Κλάας Νοτ, δήλωσε σήμερα ότι η πρόσφατη άνοδος του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη ενδεχομένως να αντανακλά τις βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού.

Γενικότερα, η αγορά κρατικού χρέους του ευρώ δεν βρήκε κατεύθυνση, καθώς βρισκόταν σε αναμονή των δηλώσεων Πάουελ, οπότε παρέμεινε στάσιμη κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας. Τα στοιχεία για τη μεγάλη μείωση των πωλήσεων λιανικής στην Ευρωζώνη, που υποχώρησαν πολύ περισότερο του αναμενομένου τον Ιανουάριο, δεν είχαν ιδιαίτερο αντίκτυπο στην αγορά κρατικού χρέους.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε περαιτέρω στο 0,96% με το spread στις 128 μονάδες βάσης. Στην παλαιά 10ετία, η απόδοση υποχώρησε στο 0,85%, ενώ στην πενταετία στο 0,15%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 160 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 80 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. Στην Ιταλία, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε στο 0,74%, ενώ στον “πυρήνα”, του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε στο -0,31%.

Στη πρωτογενή αγορά, η Γαλλία άντλησε 11 δισ.ευρώ από έκδοση ομολόγων λήξεως το 2030 και 2052, ενώ η Ισπανία άντλησε 6,18 δισ.ευρώ από την έκδοση ομολόγων με ωρίμανση το 2026 και 2035. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News