Business & Finance Δευτέρα 22/02/2021, 18:23
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κατάσταση επιφυλακής η ΕΚΤ από την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων 

Σε κατάσταση επιφυλακής η ΕΚΤ από την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων 

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την ανοδική τάση των αποδόσεων που καταγράφεται στην αγορά των κρατικών ομολόγων.

Όπως ανέφερε σήμερα Δευτέρα η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, η ΕΚΤ παρακολουθεί προσεκτικά την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων, σε μια ακόμη ένδειξη ότι οι αξιωματούχοι της είναι προβληματισμένοι από την πρόσφατη αύξηση στο κόστος δανεισμού.  

Ειδικότερα την τελευταία εβδομάδα οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους αυξήθηκαν απότομα σε σχέση με την αρχή του έτους, ωστόσο η ΕΚΤ εώς τώρα κρατούσε μια ψύχραιμη στάση, δηλώνοντας ότι δεν ανησυχεί, από τη στιγμή που οι αποδόσεις δεν συνιστούν απαραίτητα κατάλληλη ένδειξη αναφοράς.  

Ωστόσο οι πραγματικές, ή προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις ακολούθησαν επίσης την ανιούσα κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, πυροδοτώντας ένα κύμα εικασιών ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να χρειασθεί να παρέμβει, πρώτα προφορικά, και στη συνέχεια με αύξηση των αγορών ομολόγων.

«Τα swap επιτόκια και οι αποδόσεις των κρατικών κεφαλαίων είναι ιδιαίτερα σημαντικά, διότι είναι καλοί πρώτοι δείκτες του τι συμβαίνει στα διάφορα στάδια της μετάδοσης νομισματικής πολιτική», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Κατά συνέπεια, η ΕΚΤ παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ονομαστικών ομολόγων», συμπλήρωσε.

Παράλληλα για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ανώτατης ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής, να διατηρήσει την ευνοϊκή χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή η δέσμευση περιλαμβάνει την επικέντρωση σε ολόκληρη την αλυσίδα της μετάδοσης πολιτικής, από τα επιτόκια χωρίς κίνδυνο έως το κόστος του κυβερνητικού δανεισμού, τις κεφαλαιαγορές και τον τραπεζικό δανεισμό για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ λειτούργησαν καταλυτικά κατά πως φαίνεται για την αγορά των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις τους σήμερα να υποχωρούν περί των 3 με 4 μονάδων βάσης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News