Business & Finance Πέμπτη 18/02/2021, 16:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Αύξηση των αιτήσεων για νέα επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα

ΗΠΑ: Αύξηση των αιτήσεων για νέα επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα

Για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα αυξήθηκαν οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας. 

Συγκεκριμένα οι αιτήσεις ανήλθαν στις 861.000, ενάντι 848.000 αιτήσεων μια εβδομάδα νωρίτερα και εκτιμήσεων των αναλυτών για υποχώρησή τους στις 765.000. Η εικόνα δείχνει ακόμη πιο ζοφερή, καθώς οι 848.000 νέες αιτήσεις της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου ήταν αναθεωρημένες ανοδικά κατά 50.000. 

Απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία για τις συνεχόμενες αιτήσεις (αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από μια εβδομάδα νωρίτερα και περισσότερο), καθώς υποχώρησαν ελαφρώς στις 4,494 εκατ. από 4,556 κι έναντι εκτιμήσεων για 4,413 εκατ. αιτήσεις. 

Ωστόσο συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που λαμβάνουν χρήματα μέσω των ειδικών προγραμμάτων στήριξης της εργασίας, ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επιδόματα υποχώρησε κατά 1,3 εκατ. από τις 30 Ιανουαρίου, στους 18,34 εκατ. 

Όπως αναφέρει το Reuters, η αύξηση στις νέες αιτήσεις εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες μειώνουν την παραγωγή τους ή κλείνουν εγκαταστάσεις, εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών. Η General Motors ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει πλήρως τη λειτουργία της μονάδας της στο Κάνσας, ενώ η Ford θα ελαττώσει τις βάρδιες στις μονάδες της στο Ντέρμπορν και στο Κάνσας. 

Σχεδόν 12,3 εκατ. θέσεις εργασίας από τις 22,2 εκατ. που χάθηκαν εξαιτίας της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, έχουν ανακτηθεί. Όπως αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου στις τελευταίες εκτιμήσεις του, δεν αναμένεται η αγορά εργασίας να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το 2024. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News