Business & Finance Τετάρτη 10/02/2021, 22:45
ΗΠΑ

Πάουελ: Ζήτησε τη συμβολή της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη της απασχόλησης

Πάουελ: Ζήτησε τη συμβολή της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη της απασχόλησης

Δίδοντας τη δέσμευση για επιστροφή σε πλήρη απασχόληση και συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ έκανε λόγο για την ανάγκη επιστροφής των Αμερικανών στην αγορά εργασίας, ειδικά των μειονοτήτων και των χαμηλόμισθων. 

«Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ατόμων που έχουν χάσει την εργασία τους και τη δυσκολία να ξαναβρουν εργασία στην οικονομία, όπως θα διαμορφωθεί μετά την πανδημία, η επίτευξη και η διατήρηση της μέγιστης δυναμικής της αγοράς απασχόλησης προϋποθέτει πολύ περισσότερα από τη στήριξη της νομισματικής πολιτικής», τόνισε ο Πάουελ, μιλώντας στο Economic Club της Νέας Υόρκης. «Θα χρειαστεί μία κοινωνική δέσμευση, με συμβολή τόσο της κυβέρνησης όσο και του ιδιωτικού τομέα», τόνισε. 

«Με γνώμονα τα οφέλη μίας ισχυρής αγοράς εργασίας θα συνεχίσουμε τα μέτρα στήριξης τόσο από βραχυπρόθεσμες πολιτικές όσο και μέσω μακροπρόθεσμων επενδύσεων, ούτως ώστε όσοι αναζητούν εργασία να διαθέτουν τα προσόντα αλλά και την ευκαιρία να συμβάλουν σε αυτό και να μοιραστούν τα οφέλη της ευημερίας», συνέχισε ο Πάουελ. 

Ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ αναγνώρισε ότι η αμερικανική αγορά εργασίας «απέχει πολύ» από το να είναι σταθερή και η εμπειρία από τις υφέσεις του παρελθόντος δείχνει ότι μπορεί να «χρειαστούν χρόνια» για την επιστροφή στην πλήρη απασχόληση όπως πριν από την πανδημία.

Η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να έχει 9 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας συγκριτικα με πέρυσι και η ανάκαμψη σημειώνεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς για τις μειονότητες και τους χαμηλόμισθους που έχασαν τη θέση εργασίας τους στη διάρκεια της πανδημίας.

Τον Φεβρουάριο του 2020, πριν από την εξάπλωση της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανεργία είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 χρόνων.

Αυτό που ουσιαστικά είπε ο Πάουελ είναι ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα ζητήσει από το Κογκρέσο και τον ιδιωτικό τομέα να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να να στηρίξουν την εξασθενημένη αγορά εργασίας, όπως ανέφερε ο Ράιαν Ντέτρικ, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια πριν δει μια σημαντική βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ έχει δηλώσει ανοιχτή στο να επιτρέψει στον πληθωρισμό να ξεπεράσει, έστω πρόσκαιρα, τον στόχο του 2%. Το βασικό επιτόκιο της Fed παραμένει στο εύρος του 0% έως 0,25%, ενώ αγοράζει, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, αγοράζει ομόλογα αξίας 120 δισ. δολαρίων κάθε μήνα.

Ο Πάουελ τόνισε ακόμη ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί θα αποτελέσουν σημαντική βοήθεια, σε συνδυασμό με ομοσπονδιακά κρατικά προγράμματα όπως το Paycheck Protection Program, το οποίο παρέχει δάνεια σε επιχειρήσεις με αντάλλαγμα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

«Η ανάκαμψη εξαρτάται πάντα από την ικανότητα ελέγχου της εξάπλωσης του ιού», δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό απαιτεί μαζικούς εμβολιασμούς επιπλέον της “συνεχούς επαγρύπνησης” όσον αφορά την κοινωνική απόσταση και τη χρήση μάσκας.

 

moneyreview.gr

    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News