Business & Finance Πέμπτη 18/02/2021, 16:15
WALMART

Ο μεγαλύτερος εργοδότης των ΗΠΑ αυξάνει τους μισθούς και δείχνει τον δρόμο

Ο μεγαλύτερος εργοδότης των ΗΠΑ αυξάνει τους μισθούς και δείχνει τον δρόμο

Στην εποχή της πανδημίας που λύγισε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και ολόκληρους κλάδους, υπήρξε ένας χώρος που αναπόφευκτα επωφελήθηκε παγκοσμίως: τα σούπερ μάρκετ, τα οποία καθώς διαθέτουν προϊόντα πρώτης ανάγκης έμειναν ανοιχτά ακόμη και στις χώρες που εφαρμόστηκαν τα πιο αυστηρά lockdown. Ο τζίρος όπως ήταν αναμενόμενο απογειώθηκε, γεγονός που τους επιτρέπει να προβούν σε σημαντικές επενδύσεις σε logistics και ενίσχυση της online παρουσίας τους, αλλά και να επιβραβεύσουν τους εργαζομένους τους. 

Αυτό το τελευταίο κάνει η Walmart, η κορυφαία αλυσίδα υπεραγορών στον κόσμο. Έχοντας καταγράψει ισχυρές επιδόσεις, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους μισθούς των 425.000 υπαλλήλων της, οι οποίο τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησης. 

Το τρίμηνο που έληξε στις 29 Ιανουαρίου ο αμερικανικός όμιλος είδε τις πωλήσεις του να αυξάνονται 8,6%, ύστερα από άνοδο 6,4% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου της Walmart στις ΗΠΑ απογειώθηκαν 69% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. 

Η Walmart είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ και ανεβάζει τις μέσες απολαβές για τους υπαλλήλους της στα 15 δολάρια την ώρα. Από τις 13 Μαρτίου το ωρομίσθιο θα ανέβει συγκεκριμένα στα 13 έως 19 δολάρια. Οι αυξήσεις αφορούν τους υπαλλήλους τόσο σε φυσικά καταστήματα όσο και στις online υπηρεσίες καθώς και εκείνους που εργάστηκαν στις αποθήκες, αλλά και στις παραδόσεις προϊόντων. 

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η Walmart έδινε χαμηλότερους μισθούς από ανταγωνιστές όπως η Target ή η Amazon, που είχαν καθιερώσει ως κατώτατο ωρομίσθιο τα 15 δολάρια. Η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό σε ομοσπονδιακό επίπεδο στα 7,25 δολάρια την ώρα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News