Business & Finance Δευτέρα 15/02/2021, 22:10
ΑΓΟΡΕΣ

7 τρισ. έχει «φουσκώσει» φέτος η αξία των μετοχών – Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

7 τρισ. έχει «φουσκώσει» φέτος η αξία των μετοχών – Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Οι επενδυτές παγκοσμίως είναι λιγότερο φοβισμένοι και ενδεχομένως πιο άπληστοι από ό,τι εδώ και δύο δεκαετίες. Αυτό προκύπτει από δείκτη της JPMorgan Chase & Co, που μετράει τον εφησυχασμό των επενδυτών στη βάση αποτιμήσεων, θέσεων και μομέντουμ των τιμών. ο δείκτης προσεγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή της «φούσκας» του dot.com. Παράλληλα ορισμένες εταιρείες ανακαλύπτουν ότι να «καίνε» ρευστό ταχύτερα από ό,τι το παράγουν δεν είναι πολύ αποτελεσματικό ως μακροπρόθεσμη στρατηγική. 

Το «φλερτ» του Bitcoin με τα 50.000 δολάρια, η φρενίτιδα με τις εταιρείες κάνναβης και η «ανταρσία» των μικροεπενδυτών με τις penny stocks αποκαλύπτουν τις διαθέσεις της αγοράς. Οι παγκόσμιες μετοχές έχουν δει να προστίθενται ήδη 7 τρισ. στην αξία τους από τις αρχές του έτους. Τα ψηφιακά νομίσματα έχουν δει την κεφαλαιοποίησή τους να εκτινάσσεται στα 1,4 τρισ. δολάρια και οι πωλήσεις ομολόγων υψηλού ρίσκου κινούνται σε επίπεδα- ρεκόρ. 

Αν και όλα αυτά εγείρουν ανησυχίες για μη βιώσιμες αποτιμήσεις σε διάφορες κατηγορίες ενεργητικού, οι επενδυτές συνεχίζουν να ρίχνουν χρήμα σε ό,τι ενέχει ρίσκο, αισθανόμενοι ίσως υπερβολική αυτοπεποίθηση, που τους χαρίζει η άκρως χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Πιστεύουν ότι το «πάρτι» θα έχει συνέχεια. Και η JPMorgan φαίνεται να συμφωνεί. Αν και περιμένει μία μικρή «παύση» για τώρα, τονίζει ότι το ράλι θα έχει μεσοπρόθεσμα συνέχεια. Έρχεται πάντως να προειδοποιήσει πως υπάρχει και ένας κίνδυνος στον ορίζοντα: Να αρχίσει να περιορίζει τις «ενέσεις» η Federal Reserve από τη στιγμή που η απασχόληση και ο πληθωρισμός θα επιστρέψουν στον στόχο. Αυτό δεν αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες πάντως. 

Υπό τις συνθήκες αυτές αναλυτές συμβουλεύουν τους επενδυτές να παραμένουν long στις περισσότερες αγορές, αν και με πιο ισορροπημένες επιλογές στο χαρτοφυλάκιό τους ώστε να μετριάσουν το ρίσκο. Όπως σχολιάζει το Bloomberg οι αγορές τείνουν να στηρίζονται σε έναν από τους Νόμους του Νεύτωνα: παραμένουν σε κίνηση όσο δεν ασκείται επάνω τους μία άλλη δύναμη». 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News