Business & Finance Παρασκευή 29/01/2021, 11:18
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Τελικά ζούμε τη νέα φούσκα;

Τελικά ζούμε τη νέα φούσκα;

Όπου και εάν κοιτάξει κανείς αυτές τις μέρες στις αγορές, οι ενδείξεις της φούσκας είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρες. Από τα μεγάλα και καθιερωμένα ονόματα της Wall Street, όπως η Tesla, έως προηγουμένως άγνωστες μετοχές που ξαφνικά ανακαλύφθηκαν από τις ορδές των ερασιτεχνών επενδυτών  (day traders), οι αποτιμήσεις αγγίζουν τη στρατόσφαιρα.

Από την ηλιακή ενέργεια έως το cloud computing και τα SPACs (ειδικά οχήματα εξαγορών), οι επενδύσεις που έχουν γίνει της μόδας αρχίζουν να παρουσιάζουν ενδείξεις μίας μανίας. Και βέβαια, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την ξέφρενη πορεία του Bitcoin, το οποίο τετραπλασίασε την αξία του πέρυσι, αγγίζοντας νέα υψηλά το 2021.

Τι κρύβεται πίσω από όλη αυτή την κερδοσκοπία; Όπως εξηγεί το Bloomberg, η πανδημία. Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ρίχνουν τρισεκατομμύρια δολάρια στις οικονομίες για να περιορίσουν το οικονομικό πλήγμα του κορωνοϊού και μέρος από τα χρήματα αυτά φαίνεται ότι «ταΐζει» τις επενδυτικές φούσκες. Οι κυβερνήσεις έχουν ξοδέψει 12 τρισ. δολάρια σε μέτρα στήριξης των οικονομιών, ενώ η Federal Reserve αγοράζει ομόλογα ύψους 120 δισ. δολαρίων το μήνα, για να κρατήσει το κόστος δανεισμού χαμηλά στις ΗΠΑ.

Ποιες είναι σύμφωνα με το Bloomberg μερικές από τις ενδείξεις της φούσκας;

·         Η κατά 8.000% άνοδος που έχει σημειώσει η μετοχή της GameStop τους τελευταίους 12 μήνες.

·         Τα 1,8 τρισ. δολάρια που πρόσθεσαν στις περιουσίες τους οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου πέρυσι.

·         Η κατά 70% άνοδος του S&P 500 από τα χαμηλά του Μαρτίου.

Και καθώς ακόμα και τα πιο ριψοκίνδυνα ομόλογα πληρώνουν λιγότερο από ποτέ (υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μόλις δανείστηκε στην 10ετία με κόστος που έπεσε κάτω από το 1% για πρώτη φορά στην ιστορία), οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να κυνηγήσουν τις πιο εξωτικές επενδύσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλές αποδόσεις.

«Κανείς δεν γνωρίζει στα σίγουρα εάν αυτές οι φούσκες θα σκάσουν, αλλά οι προειδοποιήσεις γίνονται όλο και πιο ηχηρές», τονίζει το Bloomberg.

Η Capital Economics προειδοποιούσε πρόσφατα ότι μία φούσκα, η οποία ωστόσο βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, είναι ορατή στον αμερικανικό τεχνολογικό τομέα. Κρίνοντας από την εμπειρία της προηγούμενης τεχνολογικής φούσκας, αυτής που έσκασε το 2000, το πιθανότερο είναι ότι ο Nasdaq θα ανέβει και άλλο, σημείωσαν οι αναλυτές του οίκου.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ανάμεσα σε επαγγελματίες της αγοράς η Deutsche Bank, ένας στους δύο απάντησε με απόλυτη βεβαιότητα ότι το Bitcoin είναι φούσκα, ενώ η επόμενη εστία ανησυχίας εντοπίστηκε στις αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές.

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι μεγαλύτερες φούσκες μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά όταν σκάσουν. Από τη μανία με τις τουλίπες του 17ου αιώνα έως τις πιο πρόσφατες φούσκες, όπως αυτή των dot coms και των subprime δανείων που οδήγησε στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, οι επιπτώσεις σε κάποιες περιπτώσεις είναι ορατές ακόμα και σήμερα.

Τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει το σκάσιμο αυτής της φούσκας; Σύμφωνα με το Bloomberg, τα εμπόδια στα προγράμματα εμβολιασμών θα μπορούσαν να τρομάξουν τους επενδυτές και να πυροδοτήσουν ένα sell off, με δεδομένο ότι οι αγορές ανεβαίνουν σε μεγάλο βαθμό με «καύσιμο» την αισιοδοξία ότι τα εμβόλια θα φέρουν την επιστροφή στην κανονικότητα.

Moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News