Business & Finance Πέμπτη 11/02/2021, 19:19
ΟΜΟΛΟΓΑ

Νέο ιστορικό χαμηλό για την απόδοση του 10ετούς ιταλικού

Νέο ιστορικό χαμηλό για την απόδοση του 10ετούς ιταλικού

Νέο ιστορικό χαμηλό άγγιξε σήμερα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, εν μέσω της γενικότερης πτώσης των αποδόσεων στην Ευρωζώνη, με την αγορά να εστιάζει τόσο στην χαλαρή στάση της Φέντεραλ Ριζέρβ όσο και στις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη, περιμένοντας τώρα μικρότερη ανάκαμψη για το 2021 απ΄ό,τι είχε προβλέψει το Νοέμβριο. Ωστόσο, η ανάκαμψη το 2022 θα είναι μεγαλύτερη απ΄ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς άγγιξε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,46%, με πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης, καθώς ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα του κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των πέντε ετών περιορίστηκε και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, στις 91,5 μονάδες βάσης.

Η αναλύτρια της MFS Αναλίζα Πιάτζα βλέπει τον επόμενο γύρο αποκλιμάκωσης όταν ο Ντράγκι λάβει την υποστήριξη των ηγετών της Ε.Ε. τόσο για την κυβέρνηση συνασπισμού που θα σχηματίσει όσο και για τα σχέδιά του.

Στη σημερινή δημοπρασία της, η Ιταλία άντλησε 9 δισ.ευρώ από έκδοση τριετούς, επταετούς και 20ετούς, με τη συνολική ζήτηση να φθάνει τα 13 δισ.ευρώ. Στο τριετές, η απόδοση διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του -0,33%

Στην ελληνική αγορά, η αποκλιμάκωση ήταν μικρότερη, με την απόδοση του νέου 10ετούς (με λήξη τον Ιούνιο του 2031) στο 0,75%, της παλαιάς 10ετίας στο 0,66% και του πενταετούς στο 0,02%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κινήθηκε στα 118 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 64 εκατ.ευρώ έγιναν σε έντοκα γραμμάτια.

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 2,5 μονάδες βάσης, στο -0,46%, αφού ενωρίτερα είχε αγγίξει χαμηλό μηνός στο -0,47%. Η αποκλιμάκωση συνεχίστηκε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στο 1,14%, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στις ΗΠΑ ήταν κατώτερα των προσδοκιών. «Τα ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό σημαίνουν ότι η αγορά δεν χρειάζεται να ανησυχεί για πιο επιθετική στάση από την Φέντεραλ Ριζέρβ. Η τάση ανάληψης ρίσκου θα συνεχίσει να βελτιώνεται, χάρη στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια», όπως αναφέρει η ING.

Η στρατηγική αναλύτρια της Saxo Bank, Αλθέα Σπινόζι, λέει πως οι αγορές προεξοφλούν αυτή τη στιγμή ότι τα περιοριστικά μέτρα και η επιβράδυνση της οικονομίας θα συνεχιστούν και συνεπώς οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν την χαλαρή νομισματική πολιτική τους. Η ίδια απέδωσε την πτώση των γερμανικών αποδόσεων σε διορθωτική κίνηση μετά τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις. 

moneyreview.gr
    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News