Business & Finance Τετάρτη 10/02/2021, 21:45
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Αύξηση της ζήτησης και της τιμής αργύρου προβλέπει το Silver Institute

Αύξηση της ζήτησης και της τιμής αργύρου προβλέπει το Silver Institute

Η παγκόσμια ζήτηση για χρυσό θα εκτιναχθεί εφέτος στο υψηλότερο επίπεδο οκτώ ετών, φθάνοντας τα 1,025 δισ. ουγκιές, καθώς επενδυτές και βιομηχανία θα αυξήσουν τις αγορές τους, σύμφωνα με το Silver Institute, το οποίο προβλέπει και άνοδο των τιμών. 

Η πανδημία του κορωνοϊού και η συνεπακόλουθη οικονομική κρίση ώθησε τους επενδυτές στην ασφάλεια των πολύτιμων μετάλλων και στο πλαίσιο αυτό μαζί με τον χρυσό αυξήθηκε και η ελκυστικότητα του αργύρου. Η κεκτημένη ταχύτητα θα συνεχιστεί, σύμφωνα με το ινστιτούτο, το οποίο προβλέπει ότι οι αγορές σε μπάρες και κέρματα αργύρου θα φθάσουν σε υψηλό εξαετίας, στα 257 εκατ. ουγκιές το 2021. 

Παρότι δε προέβη σε συγκεκριμένες προβλέψεις για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία που επενδύουν σε άργυρο, το Silver Institute αναμένει ότι οι αγορές τους θα συνεχιστούν καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Αλλωστε, το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον τους ήταν αυτό που ώθηση την τιμή αργύρου σε υψηλό οκταετίας, στα 30,03 δολάρια η ουγκιά την 1η Φεβρουαρίου. 

Ο άργυρος χρησιμοποιείται επίσης στη βιομηχανία, όπως στα ηλεκτρονικά και στα ηλιακά πάνελ και η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο η πανδημία θα τίθεται υπό έλεγχο και θα κερδίζει έδαφος η ανάκαμψη της οικονομίας. Η βιομηχανική ζήτηση θα αυξηθεί 9% από τα επίπεδα του 2020 και θα φθάσει σε υψηλό πενταετίας, στα 510 εκατ. ουγκιές. 

Η ζήτηση από τα κοσμηματοπωλεία θα αυξηθεί στα 174 εκατ. ουγκιές, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα. 

Από πλευράς προσφοράς, η παραγωγή των μεταλλείων θα αυξηθεί στα 866 εκατ. ουγκιές εφέτος, φθάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2016. Ωστόσο, η αγορά θα παρουσιάσει και εφέτος πλεόνασμα για έκτη διαδοχική χρονιά, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάσει τις τιμές, οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν 46% γύρω στα 30 δολάρια η ουγκιά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

   
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News