Business & Finance Τετάρτη 10/02/2021, 14:02
ΑΓΟΡΕΣ

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια ράλι του πετρελαίου σε 2 χρόνια 

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια ράλι του πετρελαίου σε 2 χρόνια 

Το θετικό μομέντουμ στην αγορά πετρελαίου δείχνει επί του παρόντος να μην «ξεθυμαίνει», με το μπρεντ σήμερα Τετάρτη να ενισχύεται για ένατη διαδοχική συνεδρίαση και να καταγράφει το μεγαλύτερο σε διάρκεια ράλι σε δύο χρόνια (το ράλι του αργού υπολείπεται κατά μια ημέρα, εφόσον στις 29 Ιανουαρίου -όταν άρχισε αυτό της τιμής του μπρεντ- υποχώρησε κατά 0,27%). 

Περί τις 14:00 ώρα Ελλάδος η τιμή του μπρεντ σημείωνε άνοδο 0,74% στα 61,54 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης φθάσει έως τα 61,61 δολάρια ένα υψηλό 13 μηνών, ενώ αυτή του αργού κατέγραφε κέρδη 0,57% στα 58,69 δολάρια το βαρέλι, κάνοντας ενδοσυνεδριακά ένα πέρασμα από τα 58,76 δολάρια, επίσης το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών. 

Στην αγορά του ορυκτού καυσίμου από τις αρχές Νοεμβρίου και την έναρξη των προγραμμάτων εμβολιασμού, επικρατεί άκρατη αισιοδοξία αναφορικά με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και συνεπακόλουθα της ζήτησης του πετρελαίου. 

Σήμερα ωστόσο, περαιτέρω στήριξη στις τιμές προσέφεραν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, αυτά μειώθηκαν κατά 3,5 εκατ. βαρέλια, έναντι εκτιμήσεων για πλεόνασμα 985.000 βαρελιών. Αργότερα στη διάρκεια της ημέρας αναμένονται τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία για τα πετρελαϊκά αποθέματα στις ΗΠΑ. 

Επίσης οι αναφορές ότι η Σαουδική Αραβία προτίθεται με δική της πρωτοβουλία να μειώσει την ημερήσια παραγωγή της τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, πέραν των συμφωνηθέντων επιπέδων στο πλαίσιο της απόφασης του ΟΠΕΚ+, είχαν θετική επίδραση στην αγορά. 

Την ίδια ώρα οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το αν αυτή η θετική ορμή θα διαρκέσει για πολύ ακόμη. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάει μακριά και πολύ γρήγορα, κάτι που σημαίνει ότι μια διόρθωση είναι πολύ πιθανή», προειδοποιεί ο Ναίμ Ασλάμ, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς πετρελαίου στην Avatrade.

«Προς το παρόν ας επικεντρωθούμε στο αν θα συνεχισθεί το ράλι και αυτή την εβδομάδα», υποστηρίζει ο Στέφεν Μπρένοκ της PVM. «Ωστόσο, όπως έχουν τα πράγματα, το πετρέλαιο δεν δείχνει προς το παρόν διάθεση να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News