Business & Finance Τετάρτη 13/01/2021, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Σε πτώση το πετρέλαιο παρά τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

Σε πτώση το πετρέλαιο παρά τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

Πτωτικά κινείται σήμερα το πετρελαίο, με τους φόβους για νέα υποχώρηση της ζήτησης, μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αντί να υποχωρούν αυξάνονται, να αντισταθμίζουν τα αισιόδοξα στοιχεία για τα αποθέματα του ορυκτού καυσίμου στις ΗΠΑ, τα οποία υποχώρησαν για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα. 

Περί τις 19:20 ώρα Ελλάδος η τιμή του μπρεντ υποχωρεί σχεδόν 0,90% στα 56,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αργού καταγράφει απώλειες πέραν του 0,60% στα 52,90 δολάρια το βαρέλι. 

Τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν κατά 3,2 εκατ. βαρέλια, στα 482,2 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, υποχώρηση κατά πολύ μεγαλύτερη από τα 2,3 εκατ. βαρέλια των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Αντιθέτως τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 4,4 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας συνολικά στα 245,5 εκατ. βαρέλια, μια αύξηση σημαντικά υψηλότερη από τις εκτιμήσεις για άνοδο κατά 2,7 εκατ. βαρέλια. 

Στις ΗΠΑ η πανδημία του κορωνοϊού μαίνεται, με τον μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών του αριθμού των νέων ημερήσιων κρουσμάτων να πλησιάζει τα 250.000, ενώ τις τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκε νέο ρεκόρ ημερήσιων θανάτων από τότε που ξέσπασε η πανδημία, φθάνοντας τους 4.237. 

Στο μεταξύ τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σήμερα Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, διά στόματος του επικεφαλής των προοπτικών του ενεργειακού εφοδιασμού και των επενδύσεων. 

Όπως επισήμανε ο Τιμ Γκουλντ, οι παραγωγοί πετρελαίου αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για να εξισορροπήσουν την προσφορά και τη ζήτηση, καθώς παράγοντες όπως ο ρυθμός των εμβολιασμών και η ανταπόκριση στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, επισκιάζουν τις προοπτικές της αγοράς. 

«Οι παραγωγοί διακατέχονται από μια αβεβαιότητα σχετικά με το πως θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής. Αυτό δεν αφορά μόνο την οικονομική ανάκαμψη, αλλά και δείκτες που δεν θα έπρεπε κανονικά να εξετάζουμε: όπως τα επίπεδα εμπιστοσύνης σχετικά με τα εμβόλια, σε διάφορες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News