Business & Finance Τετάρτη 3/02/2021, 20:57
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Οι ρυθμιστικές αρχές «παίρνουν το λόγο» στην υπόθεση του «φαινομένου» GameStop

Οι ρυθμιστικές αρχές «παίρνουν το λόγο» στην υπόθεση του «φαινομένου» GameStop

Στις ρυθμιστικές αρχές έχει στραφεί τώρα το βλέμμα των επενδυτών μετά την απόφαση της νέας υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, να συναντηθεί με τον επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Η φρενίτιδα γύρω από τις μετοχές τύπου GameStop συνέχισε και σήμερα να υποχωρεί, με την επενδυτική κοινότητα να εκδηλώνει ανησυχίες ότι επίκειται πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο. 

Στη συνάντηση της Γέλεν με τον επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αναμένεται να γίνει αύριο Πέμπτη, θα συμμετέχουν και ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ και ο επικεφαλής της Επιτροπής Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι από το υπουργείο Οικονομικών. Η Γέλεν ζήτησε να συζητηθεί η έντονη μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών και εάν αυτό συνάδει με τη λειτουργία των αγορών. Πιθανόν να γίνουν αναφορές και στην φρενίτιδα που προκάλεσε η μετοχή της GameStop χωρίς ωστόσο να δοθεί δημοσιότητα σε αυτό, προκειμένου οι ρυθμιστικές αρχές να επιτέλεσουν ανενόχλητες το έργο τους, όπως ανέφερε ο Ρόμπερτ Πάβλικ, στρατηγικός αναλυτής της SlateStone Wealth. 

Αναλυτές αναμένουν ότι η προσοχή θα εστιαστεί και στον περιορισμό του ρόλου που διαδραματίζουν στις αγορές οι παίκτες εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου, όπως αντισταθμιστικά ταμεία, ενώ θα εξεταστεί και ο ρόλος των μικροεπενδυτών. Στο «μικροσκόπιο» πιθανότατα να τεθούν οι πλατφόρμες συναλλαγών που δεν ζητούν προμήθεια δεδομένου ότι το μοντέλο που πρεσβεύουν ενθαρρύνουν μεγάλο όγκο συναλλαγών. Πάντως, οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη κάποιο στίγμα για τη μορφή που θα έχουν τα μέτρα στα οποία σχεδιάζουν να προβούν. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο επικεφαλής της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής AMF, Ρομπέρτ Οπέλ, δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας του παρακολουθούν εάν η πρόσφατη φρενίτιδα των μικροεπενδυτών και online χρηματιστηριακών στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού ενέχουν τον κίνδυνο δημιουργίας φούσκας, πυροδοτούμενης από τα social media.

O Oπέλ εξέφρασε την ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία και τα social media μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προκαλέσουν αλόγιστη ευφορία στις αγορές. «Ολο αυτό το σκηνικό ανοίγει το δρόμο για απόκτηση πολύ ριψοκίνδυνων και μοχλευμένων προϊόντων χωρίς να υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο ασφαλείας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα νέας τρόπος χειραγώγησης των αγορών με την χρήση των πλατφόρμων στον χώρο των social media», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News