Business & Finance Δευτέρα 29/04/2024, 11:07
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Ανοδικά με το βλέμμα σε εταιρικά και πληθωρισμό

Ευρωαγορές: Ανοδικά με το βλέμμα σε εταιρικά και πληθωρισμό

Ανοδικά άνοιξαν τη Δευτέρα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των ισχυρότερων των αναμενόμενων εταιρικών αποτελεσμάτων από τους τεχνολογικούς γίγαντες Microsoft και Alphabet  που πυροδότησαν νέο ράλι στη Wall Street την Παρασκευή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,44%, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,35%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,46%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,48% και ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,46%.

Η μετοχή της γαλλικής Atos σημειώνει άνοδο 12%, αφού επιβεβαίωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση είχε καταθέσει προσφορά για τρία στρατηγικά σημαντικά τμήματα της επιχείρησης.

Η μετοχή της Vivendi υποχωρεί κατά 0,9% παρά το γεγονός ότι ο γαλλικός όμιλος μέσων ενημέρωσης ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν σημαντικά, ενισχυμένα από την ισχυρή ανάπτυξη των τριών βασικών του επιχειρήσεων, Canal+ Group, Lagardere και Havas. Ο όμιλος πρόσθεσε ότι η μελέτη για τη σχεδιαζόμενη διάσπασή του σε τέσσερις ξεχωριστές επιχειρήσεις προχωράει.

Η μετοχή της Philips ενισχύεται περίπου 33% αφού η ολλανδική εταιρεία κατασκευής ιατρικών συσκευών ανακοίνωσε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προσδοκίες, αλλά δήλωσε επίσης ότι έχει καταλήξει σε διακανονισμό ύψους 1,1 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ σχετικά με τους αναπνευστήρες Respironics.

Στα μακροοικονομικά νέα, ο ισπανικός πληθωρισμός έτρεξε με 3,3% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο με μηνιαία αύξηση 0,7%, αλλά μεγαλύτερη προσοχή θα δοθεί στα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, που αναμένονται αργότερα, δεδομένης της σημασίας της γερμανικής οικονομίας εντός της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη δώσει «σήμα» για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, και ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν καταστήσει σαφές ότι πιθανότατα θα υπάρξουν πολλαπλές μειώσεις φέτος.

Το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα στρέφεται στη Fed και στην συνεδρίασή της αύριο και μεθαύριο. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια και ενδεχομένως να «ψαλιδίσει» τις προοπτικές της για τη νομισματική χαλάρωση φέτος λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

moneyrview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News