Business & Finance Παρασκευή 26/04/2024, 10:57
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιστροφή του μομέντουμ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιστροφή του μομέντουμ

Ανοδικά κινούνται σήμερα Παρασκευή οι ευρωαγορές μετά τη βουτιά στη χθεσινή συνεδρίαση με φόντο τις ανησυχίες που προκάλεσαν στις ΗΠΑ τα στοιχεία για ανάπτυξη και πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης κινείται με άνοδο 0,58% με τους περισσότερους δείκτες σε θετικό έδαφος.

Οι μετοχές της τεχνολογίας και των κατασκευών ηγούνται των κερδών, καθώς αμφότεροι καταγράφουν άνοδο 1,05%, ενώ τα χημικά κινούνται ήπια πτωτικά.

O γερμανικός DAX κερδίζει 0,57% στις 18.017 μονάδες και στη Γαλλία, ο CAC ενισχύεται κατά 0,25% στις 8.037 μονάδες, ενώ στη Βρετανία ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,55% στις 8.123 μονάδες, ενώ ο ιταλικός MIB κερδίζει 0,55%, 

Στο προσκήνιο βρίσκονται σήμερα τα εταιρικά αποτελέσματα της L’Oreal, της TotalEnergies και της NatWest, η οποία ανακοίνωσε την Παρασκευή μια ελαφρώς μικρότερη από την αναμενόμενη πτώση κατά 27% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου εν μέσω ισχυρού ανταγωνισμού. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,3 δισ. στερλίνες για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, από 1,8 δισ. στερλίνες το πρώτο τρίμηνο του 2023 και έναντι προβλέψεων για 1,2 δισ. 
Ο διευθύνων σύμβουλος της NatWest Paul Thwaite δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών επιστρέφει.

Το κλίμα επιδεινώθηκε χθες στις διεθνείς αγορές από τα κατώτερα του αναμενομένου στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ, το οποίο έτρεξε με ρυθμό 1,6% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 2,4% αλλά και το 3,4% του τέταρτου τριμήνου του 2023. Ο πληθωρισμός όμως ενισχύθηκε σημαντικά, με το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών να ενισχύεται στο 3,7% τους τρεις πρώτους μήνες, πολύ μακριά από το στόχο του 2% της Fed. 

Σήμερα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) του Μαρτίου, ενός δείκτη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει τις μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Η συνολική μέτρηση αναμένεται να παραμείνει ευρέως αμετάβλητη στο 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ το ετήσιο μέγεθος αναμένεται να επιταχυνθεί ελαφρώς στο 2,6% από 2,5% τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο δομικός δείκτης θα αποκλιμακωθεί στο 2,6% σε ετήσια βάση από 2,8% προηγουμένως.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News