Business & Finance Πέμπτη 25/04/2024, 19:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες λόγω ΗΠΑ, με λαμπρή εξαίρεση το Λονδίνο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες λόγω ΗΠΑ, με λαμπρή εξαίρεση το Λονδίνο

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, πλην βρετανικών, δεχόμενες πλήγμα από τα εξασθενημένα κέρδη του κολοσσού καταναλωτικών αγαθών Nestle και την ολλανδική εταιρεία ψηφιακών πληρωμών Adyen, τη στιγμή που το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε από τα κατώτερα του αναμενομένου στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο.  

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,7%, αφού όμως στη διάρκεια της συνεδρίασης είχε καταγράψει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες, 1,3%. 

Ο κλάδος βαριάς βιομηχανίας απώλεσε 1,8% της αξίας του, καθοδηγώντας τις απώλειες μεταξύ των διαφόρων κλάδων, καθώς η Adyen σημείωσε πτώση 18,4%, στον απόηχο των κατώτερων του αναμενομένου πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο. 

Η Nestle υποχώρησε 2%, καθώς ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων ήταν κατώτερος του αναμενομένου, παρασύροντας σε πτώση 1,1% ολόκληρο τον κλάδο τροφίμων και ποτών. 

Η τεχνολογία υποχώρησε 1%, ακολουθώντας τις απώλειες των αμερικανικών εταιρειών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από τη στιγμή που η Meta Platforms έστειλε το μήνυμα ότι το κοστοβόρο της στοίχημα στην τεχνητή νοημοσύνη θα χρειαστεί χρόνια για να αποδώσει καρπούς. 

Το κλίμα επιδεινώθηκε από τα κατώτερα του αναμενομένου στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ, το οποίο έτρεξε με ρυθμό 1,6% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 2,4% αλλά και το 3,4% του τέταρτου τριμήνου του 2023. Ο πληθωρισμός όμως ενισχύθηκε σημαντικά, με το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών να ενισχύεται στο 3,7% τους τρεις πρώτους μήνες, πολύ μακριά από το στόχο του 2% της Fed. 

 Στο μεταξύ, η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επανέλαβε ότι το τελευταίο στάδιο επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% θα είναι δύσκολο, εκφράζοντας ανησυχία για τους μισθούς και τον πληθωρισμό του κλάδου υπηρεσιών. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η Hermes υποχώρησε 2,4%, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα κέρδη τους παρότι η κατασκευάστρια των Birkin ανακοίνωσε αύξηση 17% στις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου. Ο κλάδος πολυτελών ειδών σημείωσε πτώση 1,7%. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,91%, στις 17.923,79 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,93%, στις 8.016,65 μονάδες, ενώ αντίθετα ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,48%, στις 8.078,86 μονάδες. Πρόκειται για νέο ιστορικό υψηλό με στήριγμα την άνοδο 16,1% της Anglo American, η οποία δέχθηκε προσφορά εξαγοράς από την BHP Group. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,97%, στις 33.939,75 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε πτώση 0,40%, στις 10.983,70 μονάδες.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News