Business & Finance Δευτέρα 22/04/2024, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη μετά την ένταση στη Μέση Ανατολή – Ρεκόρ στο Λονδίνο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη μετά την ένταση στη Μέση Ανατολή – Ρεκόρ στο Λονδίνο

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με το δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο να αγγίξει ιστορικό υψηλό για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2023, καθώς οι επενδυτές πήραν μία ανάσα από την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή στρέφοντας το βλέμμα τους στα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών και στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς που ανακοινώνουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα.  

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,6%, ανακάμπτοντας από τις ρευστοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας μετά τις γεωπολιτικές ανησυχίες στη Μέση Ανατολή αλλά και τις ανησυχίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα καθυστερήσει τις επιτοκιακές μειώσεις. 

Οι βασικές χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, εκτός Ιταλίας, αυξήθηκαν σήμερα Δευτέρα, με το δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο να ενισχύεται 1,6% 8.023,87 μονάδες, σε ιστορικό υψηλό, εν μέσω της εξασθενημένης στερλίνας και των αυξανόμενων τιμών μετάλλων. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,7% στις 17.860,80 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,2% στις 8.040,36 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 1,5%.

«Είναι μία δύσκολη στιγμή αυτή για τις αγορές με έντονη αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή και με τον αμερικανικό τεχνολογικό κλάδο να αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις σε διάρκεια 18 μηνών», σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή Τζιμ Ρέιντ της Deutsche Bank. 

Τα κέρδη των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο εκτιμάται ότι μειώθηκαν 12,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Η προσοχή τώρα επικεντρώνεται στα τριμηνιαία αποτελέσματα των Alphabet, Microsoft και Meta Platforms προς το τέλος της εβδομάδας. 

Επίσης, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή δεν πρόκειται να επηρεάσουν τα σχέδια της ΕΚΤ να αρχίσει τις επιτοκιακές μειώσεις τον Ιούνιο. 

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News