Business & Finance Τετάρτη 27/03/2024, 10:02
ΑΓΟΡΕΣ

Ιαπωνία: Στα χαμηλά 34 ετών πέφτει το γιεν

Ιαπωνία: Στα χαμηλά 34 ετών πέφτει το γιεν

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990 υποχώρησε το γιεν, φέρνοντας την Τράπεζα της Ιαπωνίας κοντά στην παρέμβαση στις αγορές για τη στήριξη του νομίσματος.

Το γιεν έπεσε κάτω από τα 151,95 ανά δολάριο, τα επίπεδα που οδήγησαν την κεντρική τράπεζα να παρέμβει στις αγορές τον Οκτώβριο του 2022. Οι πιέσεις στο νόμισμα αποκλιμακώθηκαν αφότου ο υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki απηύθυνε προειδοποίηση για πιθανή δράση.

«Παρακολουθούμε τις κινήσεις της αγοράς με μεγάλη αίσθηση επείγοντος», είπε ο Suzuki, σύμφωνα με το Bloomberg. «Θα λάβουμε τολμηρά μέτρα ενάντια σε υπερβολικές κινήσεις χωρίς να αποκλείσουμε καμία επιλογή».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν τις επιλογές τους να εξαντλούνται, αφότου η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας από το 2007 δεν κατάφερε να στηρίξει το νόμισμα.

Η έλλειψη καθοδήγησης (guidance), που δείχνει ότι ακολουθεί περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και η επιμονή της κεντρικής τράπεζας ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα παραμείνουν χαλαρές, έχουν ρίξει το γιεν.

Πρακτικά, η Ιαπωνία προσπαθεί να αγοράσει χρόνο έως ότου η Federal Reserve αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια των ΗΠΑ, ποντάροντας ότι η κίνηση αυτή μπορεί να αλλάξει τη δυναμική της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, όμως, η βουτιά του γιεν πιέζει τους αξιωματούχους να δράσουν, καθώς η πτώση του νομίσματος κάνει τις εισαγωγές  ακριβότερες και αυξάνει ακόμα περισσότερο το κόστος ζωής για τα ιαπωνικά νοικοκυριά.

Εάν οι συνεχείς προφορικές προειδοποιήσεις δεν καταφέρουν να ανακόψουν το κύμα πωλήσεων στο γιεν, ο Suzuki μπορεί να ζητήσει την αγορά του νομίσματος. Οι ιαπωνικές αρχές δαπάνησαν 9,2 τρισ. γιεν (60,6 δισ. δολάρια) το 2022 για να στηρίξουν το νόμισμα σε τρεις περιπτώσεις.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δίνει τέλος στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων

Ιαπωνία: Έσπασε το φράγμα των 40.000 μονάδων ο Nikkei – Για πρώτη φορά

Η διολίσθηση ενός γίγαντα – Η Ιαπωνία δεν είναι πια η 3η μεγαλύτερη οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News