Business & Finance Τρίτη 26/03/2024, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις – Περιμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις – Περιμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ελαφρά πτώση σημείωσαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, μετά τη μικρή άνοδο της Δευτέρας με τους επενδυτές να περιμένουν τα πρώτα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου στην Ευρωζώνη αλλά και τα στοιχεία για το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ εντός της εβδομάδας. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο 2,36%, μετά την άνοδο έξι μονάδων βάσης της Δευτέρας. 

Ο Ζιλς Γκέιλ της UBS επισημαίνει πάντως ότι δεν υπήρξε κάποια κινητήρια δύναμη που να καθοδηγεί τις τιμές ομολόγων. 

Η Ισπανία και η Γαλλία έιναι μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης που αναμένεται να ανακοινώσει τα πρώτα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου την Τετάρτη και την Παρασκευή αντίστοιχα, ενώ τα στοιχεία για το σύνολο της Ευρωζώνης θα δημοσιοποιηθούν  την επόμενη εβδομάδα. 

Τα στοιχεία για το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Fed θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή, οπότε οι περισσότεροι traders θα βρίσκονται εκτός αγορών λόγω της αργίας του Πάσχα των Καθολικών. Ο δείκτης αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς στο 2,5% τον Φεβρουάριο. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε 3,5 μονάδες βάσης στο 3,66%, αφού παρουσίασε αντίστοιχη αύξηση την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση με το spread στις 128 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορα, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 3,38% με το spread στις 102 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού περιορίστηκε στο 2,87%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 52 εκατ. ευρώ. 

Τraders αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια 90 μονάδες βάσης φέτος από 85 που περίμεναν στα μέσα Μαρτίου, αρκετά χαμηλότερα από τις 130 μονάδες βάσης που περίμεναν στις αρχές του 2024. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News