Business & Finance Παρασκευή 22/03/2024, 20:20
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε τροχιά πτώσης οι αποδόσεις – «Ανάσες» από τις κεντρικές τράπεζες

Ομόλογα: Σε τροχιά πτώσης οι αποδόσεις – «Ανάσες» από τις κεντρικές τράπεζες

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ αλλά και σε εβδομαδιαία βάση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες καθησύχασαν τους επενδυτές ότι οι επιτοκιακές μειώσεις είναι θέμα χρόνου, σε κάποιες είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνουν Ιούνιο. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε επτά μονάδες βάσης, στο 2,32%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε πτώση 11 μονάδων βάσης. 

Οι αποδόσεις παρουσίαζαν άνοδο κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του 2024 καθώς τα ανθεκτικά στοιχεία για τις οικονομίες, ειδικά για τις ΗΠΑ, έκαναν τους επενδυτές να υπαναχωρήσουν των προσδοκιών για επιτοκιακές μειώσεις έως τα μέσα του 2024. 

Ωστόσο, μετά τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές ξαναβρήκαν την εμπιστοσύνη ότι οι επιτοκιακές μειώσεις θα γίνουν πιθανότατα έως τα μέσα του έτους. 

«Βρισκόμαστε πιο κοντά στο σημείο όπου οι κεντρικές τράπεζες θέλουν και σκοπεύουν να ξεκινήσουν επιτοκιακές μειώσεις ειδικά αφότου η ελβετική κεντρική τράπεζα έκανε το ξεκίνημα», ανέφερε ο Τζέιμι Νίβεν, διαχειριστής κεφαλαίου της Candriam. 

Aπό την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης στο 3,63%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση η πτώση έφθασε τις έξι μονάδες βάσης. Το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ανέβηκε ωστόσο στις 130 μονάδες βάσης από τις 115 την προηγούμενη Πέμπτη. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,23%, ενώ του πενταετούς στο 2,84%.

Οι αγορές δίδουν μία πιθανότητα 85% για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News