Business & Finance Τρίτη 3/10/2023, 22:17
ΑΓΟΡΕΣ

Ιαπωνία: Ανάκαμψη του γιέν εν μέσω φημολογιών για παρέμβαση

Ιαπωνία: Ανάκαμψη του γιέν εν μέσω φημολογιών για παρέμβαση

To γιέν ανέκαμψε από το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έτους που άγγιξε έναντι του δολαρίου, εν μέσω φημολογιών για παρέμβαση από τις αρμόδιες ιαπωνικές αρχές για να στηρίξουν το νόμισμά τους. 

Το γιέν έσπασε το φράγμα των 150 ανά δολάριο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022, καθώς τα τελευταία στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική ανεβάζοντας στα ύψη τις ομολογιακές αποδόσεις. 

Εν συνεχεία, το γιέν ενισχύθηκε περίπου 2% μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα στο 147,43 έναντι του δολαρίου, γεγονός που πυροδότησε φημολογίες για παρέμβαση των ιαπωνικών νομισματικών αρχών. 

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε έως ότου υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση», ανέφερε ο Μπίπαν Ράι της CIBC. Το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε οιοδήποτε σχόλιο. 

Παρότι η απότομη διακύμανση του γιέν πυροδότησε στη Wall Street φήμες για πιθανή παρέμβαση, αναλυτές επικαλούνται και άλλες εξηγήσεις, όπως παραγγελίες για πώληση δολαρίου στο επίπεδο των 150 εξαιτίας της απειλής επίσημης παρέμβασης. 

Αυτή είναι η άποψη του Μάρκ Τσάντλερ, στρατηγικού αναλυτή της Bannockburn Global. 

«Θα μπορούσε να είναι παρέμβαση, αλλά αμφιβάλων. Διότι στις τρεις προηγούμενες παρεμβάσεις πέρυσι, καμία δεν έλαβε χώρα σε ζώνη ώρας ΗΠΑ», εξήγησε. 

Άλλοι πάλι ανέφεραν ότι η έντονη διακύμανση είναι αποτέλεσμα του ελέγχου των συναλλαγματικών ισοτιμιών στον οποίο προχώρησαν οι ιαπωνικές αρχές σε συνεργασία με τις τράπεζες – κίνηση που συχνά θεωρείται πρελούδιο επίσημης παρέμβασης. 

Η πρώτη παρέμβαση πέρυσι από την Ιαπωνία έλαβε χώρα όταν το γιέν άγγιξε το 145,90 έναντι του δολαρίου το Σεπτέμβριο. Η Ιαπωνία ξόδεψε περίπου 65 δισ.δολάρια για να στηρίξει το γιέν σε τρεις παρεμβάσεις από το Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2022, στις πρώτες τέτοιου είδους παρεμβάσεις μετά από 24 χρόνια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Τα μετρητά είναι δεινόσαυρος αλλά δεν θα εξαφανιστούν

Δολάριο: Στο πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί πολλών ετών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News