Business & Finance Τρίτη 3/10/2023, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Βυθίστηκαν σε νέο χαμηλό έξι μηνών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Βυθίστηκαν σε νέο χαμηλό έξι μηνών

Σε νέο χαμηλό εξαμήνου βυθίστηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, παρασυρόμενες από τις ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις μετοχές του κλάδου κοινής ωφελείας και εξόρυξης μετάλλων, καθώς αυξάνονται τα στοιχήματα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο. 

Από την άλλη, τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία και η ψήφιση νομοσχεδίου στο Κογκρέσο που απέτρεψε τον κίνδυνο shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης ώθησαν το δολάριο σε νέο υψηλό 11μήνου και την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατιού ομολόγου σε νέο υψηλό 16 ετών. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 1,1%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Μαρτίου, ενώ πτωτικά κινούνται και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street. 

O επιμέρους δείκτης για τις εταιρείες κοινής ωφελείας υποχώρησε 2,7% σε χαμηλό 11 μηνών, δεχόμενος πιέσεις από την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων. 

Σε πτώση 6% και η μετοχή της εταιρείας ανεμογγενητριών Orsted, αγγίζοντας χαμηλό πέντε ετών, ενώ της Vestas Wind Systems σημείωσε πτώση 5,5%. 

Οι εταιρείες εξόρυξης μετάλλων υποχώρησαν 2,6%, καθώς η τιμή του χαλκού διολίσθησε σε χαμηλό τετραμήνου με φόντο το ισχυρό δολάριο. 

Η Deutsche Bank αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2023 για την Ευρωζώνη στο 0,4%, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλείσει το σενάριο μίας ήπιας ύφεσης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

Όλοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν στο «κόκκινο», με τις τράπεζες να παρουσιάζουν πτώση 0,9%. 

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε σε ποσοστό 1,1% στις 15.085,21 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1% στις 6.997,05 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,5% και έκλεισε στις 7.470,16 μονάδες.

Τέλος, στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατρακύλησε 1,65%.

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News