Business & Finance Δευτέρα 2/10/2023, 13:27
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Παραδίδεται στους πωλητές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Παραδίδεται στους πωλητές

Σε αρνητικό έδαφος έχει γυρίσει η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες στο άνοιγμα να συνεχισθεί η αντίδραση που βγήκε την Παρασκευή, ενώ επιβαρυντικά λειτουργεί και η πτώση που καταγράφεται στις ευρωαγορές στη σκια των αρνητικών στοιχείων για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.99,71 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,8% με την αξία των συναλλαγών στα 24,3 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.217,28 μονάδες (+0,66%). Βαρίδι αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος που υποχωρεί κατά 1,1%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς, του ΟΛΠ, της Μυτιληναίος και της ΔΕΗ. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης, της Τέρνα Ενεργειακήκαι της Jumbo. Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης της Υγείας.

Την ίδια ώρα, ήπιες απώλειες καταγράφονται στις ευρωαγορές μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρέμεινε σε βαθιά και ευρείας βάσης ύφεση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Συγκεκριμένα, ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στις 43,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 43,5 τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο δείκτης για την παραγωγή υποχώρησε στις 43,1 από τις 43,4 μονάδες.

 Όπως επισημαίνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε τον Σεπτέμβριο στον «πάτο» των επιδόσεων ανάμεσα στις 38 αγορές που παρακολουθεί. Η διόρθωση του -7,9% για τον μήνα σημαίνει ότι το ΧΑ ήταν η χειρότερη επένδυση μετά το ασήμι. Έτσι, το τρίτο τρίμηνο του έτους έκλεισε με απώλειες 5,1% για το ΧΑ. Παρόλα αυτά, με αποδόσεις 32,8% από τις αρχές του έτους, το ΧΑ εμφανίζει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση, μετά το χρηματιστήριο της Ρωσίας αλλά και την καλύτερη σε όλο τον κόσμο σε δολαριακή βάση.

Και οι πέντε εβδομάδες του Σεπτεμβρίου έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλά τετραμήνου, επαναλαμβάνοντας το μοτίβο διακύμανσης του περυσινού Σεπτεμβρίου, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Securities. Τα 9 δισ. ευρώ που χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. τιμολόγησαν τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στη χώρα μας, την αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη και την αναβλητικότητα που παρατηρήθηκε σε εγχειρήματα εξαγορών. Παρ’ όλα αυτά ο μήνας δεν πήγε χαμένος: Η χώρα ανέκτησε το επενδυτικό αξιόχρεο, το Χρηματιστήριο είδε έπειτα από πολλά χρόνια την ολοκλήρωση δημόσιας προσφοράς μετοχών τράπεζας στην κύρια αγορά του Χ.Α., με σημαντική μάλιστα υπερκάλυψη, και το ΤΧΣ εκκίνησε τη διαδικασία αποεπένδυσης από τις ελληνικές τράπεζες. Πάντως, η επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.200 μονάδες στη συνεδρίαση της Παρασκευής έγινε με σχετικά χαμηλό τζίρο και ως εκ τούτου χρήζει προσοχής πριν από την εξαγωγή συμπερασμάτων για αντιστροφή της εικόνας, τονίζει ο αναλυτής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 3% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% για το 2024 – Όλα τα μέτρα

Deutsche Bank: Ο Σεπτέμβριος επιβεβαίωσε την κακή φήμη του – Στον «πάτο» των αποδόσεων το ΧΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News