Business & Finance Παρασκευή 29/09/2023, 17:49
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Φρένο στις απώλειες του «κόκκινου» Σεπτέμβρη

ΧΑ: Φρένο στις απώλειες του «κόκκινου» Σεπτέμβρη

Ισχυρή ανάκαμψη με ιδιαίτερα χαμηλό, όμως, τζίρο κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, με την αγορά να επανέρχεται πάνω από τα επίπεδα των 1.200 μονάδων.

Εξάλλου, ευνοϊκή είναι σήμερα και η διεθνής συγκυρία στις αγορές με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Wall Street να σημειώνουν σημαντικά κέρδη μετά τα νεότερα από το μέτωπο του πληθωρισμού.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.209,34 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,34%. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, έκλεισε τον Σεπτέμβριο με πτώση 7,86%, σε επίπεδο εβδομάδος υποχώρησε σε ποσοστό 0,69%, ενώ από τις αρχές του έτους κερδίζει 30,07%. 

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 73,17 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 18.289.586 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,37%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,97%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,53% στις 918,16 μονάδες, ενώ σε μηνιαία βάση κατέγραψε απώλειες στο -13,64%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Elvalhalcor (+4,21%), της Τιτάν (+3,87%), της Jumbo (+3,26%), της Aegean Airlines (+2,94%) και της Lamda Development (+2,86%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-1,06%) και της Quest Συμμετοχών (-0,36%).

Ανοδικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+2,93%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+2,90%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 4.849.809 και 2.221.309 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Jumbo με 7,76 εκατ. ευρώ και η Μυτιληναίος με 6,40 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 67 μετοχές, 29 πτωτικά και 18 παρέμειναν σταθερές.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν αποκλιμάκωση στην Ευρωζώνη στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, έναντι 5,2% τον Αύγουστο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2021, με τα στοιχεία αυτά να εκτιμάται ότι ενισχύουν τα επιχειρήματα υπέρ μίας παύσης στις επιτοκιακές αυξήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός έπεσε στο 2,4%, από 3,5% τον Αύγουστο. Εν τω μεταξύ, και ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό αυξήθηκε λιγότερο των προβλέψεων. 

Θετικά επηρέασε και η επι τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων του Καναδικού οίκου DBRS για την Ελλάδα. Ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες ανέβασε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, βελτίωσε τις εκτιμήσεις της για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προβλέποντας πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 1,9% φέτος, κατά 0,4% υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση που είχε διατυπώσει ο οίκος τον Ιούνιο. Διατηρεί ωστόσο αμετάβλητη στο 1,5% την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη του 2024.

Για τον Οκτώβριο, η εποχικότητα είναι αρνητική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτή θα επιβεβαιωθεί και φέτος. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους αναλυτές, με τις αυξημένες τιμές πετρελαίου και με τα επιτόκια ήδη σε υψηλά πολλών δεκαετιών, δεν μπορεί να υπάρξει ιδιαίτερη αισιοδοξία για τον Γενικό Δείκτη, παρά τα «αφηγήματα» το προηγούμενο διάστημα για την «παγκόσμια πρωταθλήτρια» Λεωφόρο Αθηνών και την αυτονόμηση του Χ.Α. από τα ξένα χρηματιστήρια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Στο 2,4% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 4,3% για την Ευρωζώνη

DBRS: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ελλάδα – Βλέπει ανάπτυξη 1,9% φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News