Business & Finance Σάββατο 22/10/2022, 13:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιαπωνία: Δεύτερη παρέμβαση μέσα σε ένα μήνα στην αγορά ξένου συναλλάγματος

Ιαπωνία: Δεύτερη παρέμβαση μέσα σε ένα μήνα στην αγορά ξένου συναλλάγματος

Η Ιαπωνία παρενέβη ξανά χθες Παρασκευή στην αγορά ξένου συναλλάγματος για να αγοράσει γιεν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, από τη στιγμή που το νόμισμα βυθίστηκε σε χαμηλό 32 ετών, κοντά στο 152 ανά δολάριο, όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος και μία ακόμη πηγή στο Reuters. 

To Tόκιο προσπαθεί με κάθε τρόπο να σταθεροποιήσει το νόμισμά του, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας παραμένει προσκολημμένη στην υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, κόντρα στη διεθνή τάση της ολοένα και μεγαλύτερης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ των αμερικανικών και ιαπωνικών αποδόσεων.

Να σημειωθεί ότι το δολάριο ενισχύθηκε στο επίπεδο του 151,94 έναντι του γιεν, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990 για να επιστρέψει στο 147,34 αμέσως μετά την παρέμβαση και να παρουσιάσει πτώση περίπου 2%. Σύμφωνα με την πηγή, το υπουργείο Οικονομικών παρενέβη σε διάφορα στάδια.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αυστραλό ομόλογό του, ανέφερε ότι η έντονη μεταβλητότητα του νομίσματος είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει περαιτέρω.  
   
Ο Μασάτο Κάντα, κορυφαίος διπλωμάτης του υπουργείου Οικονομικών, αρνήθηκε και αυτός να σχολιάσει, λέγοντας απλά ότι η στάση του υπουργείου είναι η ίδια που ήταν και τις προηγούμενες εβδομάδες. Προσέθεσε δε ότι το υπουργείο δεν θα επιβεβαιώσει εάν έγινε παρέμβαση. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Σεπτεμβρίου, οι οικονομικές και νομισματικές αρχές της Ιαπωνίας αγόρασαν γιέν εστιάζοντας κυρίως στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της άκρως χαλαρής νομισματικής της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας και της επιθετικά αυστηρής νομισματικής πολιτικής της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι όσο και ο Κάντα έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι η κυβέρνηση είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να παρέμβει προκειμένου να βάλει τέλος στην υπερβολική μεταβλητότητα. Πριν από την παρέμβαση, ο Σουζούκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει αυστηρά μέτρα κατά των κερδοσκόπων. 

Πολλοί αναλυτές πάντως εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί για το εάν το Τόκιο είναι σε θέση να αντιστρέψει την καθοδική πορεία του γιέν με μονομερείς παρεμβάσεις, παρά τα τεράστια αποθέματα ξένου συναλλάγματος των 1,33 τρισ.δολαρίων που διαθέτει η Ιαπωνία. Το G7 συμφώνησε πρόσφατα να παρακολουθεί στενά τη μεταβλητότητα στην αγορά ξένου συναλλάγματος, χωρίς να σηματοδοτήσει ότι ετοιμάζει κοινή παρέμβαση. 
  
   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αποκλείουν προς το παρόν συντονισμένη παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος

Δολάριο: Ο μοναδικός νικητής στο σημερινό «αντίστροφο» νομισματικό πόλεμο

Reuters: Μετά την Ιαπωνία ποιος έχει σειρά να παρέμβει στην αγορά ξένου συναλλάγματος;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News