Business & Finance Πέμπτη 15/02/2024, 11:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η διολίσθηση ενός γίγαντα – Η Ιαπωνία δεν είναι πια η 3η μεγαλύτερη οικονομία

Η διολίσθηση ενός γίγαντα – Η Ιαπωνία δεν είναι πια η 3η μεγαλύτερη οικονομία

Η Ιαπωνία δεν είναι πια η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς παραγκωνίστηκε από τη Γερμανία, λόγω του αδύναμου γιεν και του  πληθυσμού της που γερνά και συρρικνώνεται.

Όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία, η ιαπωνική οικονομία, που είναι πλέον η τέταρτη μεγαλύτερη του κόσμου, αναπτύχθηκε κατά 1,9% το 2023 σε ονομαστικούς όρους (δηλαδή χωρίς τα στοιχεία να προσαρμόζονται στον πληθωρισμό). Σε δολαριακούς όρους, το ΑΕΠ της διαμορφώθηκε στα 4,2 τρισ. δολάρια, έναντι των 4,5 τρισ. δολαρίων της γερμανικής οικονομίας.

Η εξέλιξη, που έρχεται τουλάχιστον μία δεκαετία αφότου η Ιαπωνία έχασε την δεύτερη θέση από την Κίνα, είναι αποτέλεσμα της απότομης πτώσης που έχει σημειώσει το γιεν τα τελευταία δύο χρόνια. Το πιο αδύναμο γιεν μπορεί να κάνει τις εξαγωγές των ιαπωνικών επιχειρήσεων πιο ανταγωνιστικές, αλλά ροκανίζει τα κέρδη των εταιρειών από τις εξαγωγές, όταν τα έσοδα αυτά επαναπατρίζονται. Όπως σημειώνει η Guardian, το ιαπωνικό νόμισμα έχασε σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας του έναντι του δολαρίου το 2022 και το 2023, καθώς μόνο πέρυσι υποχώρησε κατά 7%.

Βέβαια, όπως και η Ιαπωνία, η Γερμανία είναι μια χώρα φτωχή σε πρώτες ύλες, με έναν πληθυσμό  που γερνά και μεγάλη εξάρτηση από τις εξαγωγές. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα από την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ επιβαρύνεται επίσης από τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ και τις χρόνιες εξειδικευμένων εργατικών χεριών.

Όμως, η Ιαπωνία αντιμετωπίζει ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις εργατικού προσωπικού, και ενώ πασχίζει να τονώσει τον πολύ  χαμηλό ρυθμό γεννήσεων, το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, παρότι η χώρα υποδέχεται αριθμό-ρεκόρ ξένων εργατών.

Ο υπουργός αναζωογόνησης της οικονομίας, Yoshitaka Shindo, είπε στους δημοσιογράφους ότι η απώλεια της τρίτης θέσης από τη Γερμανία υπογραμμίζει την ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών, όπως για την είσοδο περισσότερων γυναικών στην πλήρη απασχόληση και τη μείωση των εμποδίων για τις ξένες επενδύσεις.

Η σημερινή εικόνα της χώρας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δυναμική Ιαπωνία που κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 ανθούσε, με πολλούς να προβλέπουν τότε ότι οι φθηνές αλλά ποιοτικές εξαγωγές της στους τομείς των αυτοκινήτων και των ηλεκτρονικών θα την βοηθούσαν να ξεπεράσει τις ΗΠΑ για να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Αντ΄ αυτού, το σκάσιμο της φούσκας στην οικονομία της, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έφερε αρκετές «χαμένες δεκαετίες» οικονομικής στασιμότητας και αποπληθωρισμού.

Η διολίσθηση της ιαπωνικής οικονομίας στην 4η θέση παγκοσμίως επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στο προφίλ του ήδη αδύναμου πρωθυπουργού Fumio Kishida.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η πτώση μιας υπερδύναμης του επιχειρείν – Πού εξαφανίστηκαν οι μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες

Η Ιαπωνία θέλει υψηλότερες αποδόσεις για τους επενδυτές – Τι κάνει για τις πετύχει

Εκτός χρηματιστηρίου μετά από 74 χρόνια: Το σκάνδαλο και η κρίση της Toshiba

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News