Business & Finance Τρίτη 26/03/2024, 16:48
ΑΓΟΡΕΣ

Επιφυλακτική ανάκαμψη στη Wall Street

Επιφυλακτική ανάκαμψη στη Wall Street

Ανακάμπτουν οι δείκτες στη Wall Street την Τρίτη, μετά τη διορθωτική κίνηση που καταγράφηκε χθες, καθώς οι επενδυτές αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους τις τελευταίες ημέρες του τριμήνου ενώ αναμένουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,2% στις 39.390,8, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,2% στις 5.230 και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,25% στις 16.427,5 μονάδες.

Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή PCE, τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Fed, αναμένονται την Παρασκευή, όταν οι αγορές θα είναι κλειστές καθώς θα είναι Μεγ. Παρασκευή για τους Καθολικούς. Ωστόσο, η αναμονή για τα στοιχεία περιορίζει τη συναλλακτική δραστηριότητα, δεδομένου ότι η Fed προειδοποίησε ότι τυχόν μειώσεις των επιτοκίων το 2024 θα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%. 

Μαζί με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η προσοχή είναι στραμμένη και σε δηλώσεις αξιωματούχων της Fed αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Παρότι η Fed έδωσε guidance την περασμένη εβδομάδα για μειώσεις επιτοκίων κατά 750 μονάδες βάσης το 2024, οι αγορές παραμένουν σε εγρήγορση για τυχόν αλλαγές σε αυτή την προοπτική, ιδίως από τον θερμό πληθωρισμό. 

Οι traders προβλέπουν σε ποσοστό τουλάχιστον 70% ότι η Fed θα ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης τον Ιούνιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME, από σχεδόν 59% που ήταν η πιθανότητα στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Στα μάκρο της ημέρας, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών -που περιλαμβάνουν είδη μακράς διαρκείας, όπως αεροπλάνα και συσκευές- ανέκαμψαν τον Φεβρουάριο μετά τη μεγάλη πτώση που είχαν σημειώσει τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 1,4% μετά από βουτιά 6,9% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 1%.

Ωστόσο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ παρέμεινε σταθερή τον Μάρτιο, καθώς βελτιώθηκε το κλίμα για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, αλλά χειροτέρευσε ως προς τις προοπτικές. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο 104,7 από το αναθεωρημένο προς τα κάτω 104,8 τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τρίτης, ενώ η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων προέβλεπε μέτρηση 107. Η μέτρηση για τις προσδοκίες υποχώρησε στο 73,8, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, ενώ ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στο 151.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News