Business & Finance Πέμπτη 21/03/2024, 07:19
ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Στο ραντάρ των επενδυτών τα καταναλωτικά αγαθά – Ξεκαθαρίζει το οικονομικό τοπίο στην Ευρώπη

Στο ραντάρ των επενδυτών τα καταναλωτικά αγαθά – Ξεκαθαρίζει το οικονομικό τοπίο στην Ευρώπη

Σε ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και κατά συνέπεια σε τόνωση των καταναλωτικών δαπανών «ποντάρει» ο επενδυτικός κόσμος. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες των εταιρειών ταξιδιών, λιανεμπορίου και πολυτελείας εκτινάχθηκαν τους τελευταίους μήνες, καθώς οι διεθνείς επενδυτές εκτιμούν ότι οι καταναλωτές θα ξοδέψουν περισσότερα χρήματα σε ακριβά προϊόντα και ταξίδια λόγω της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης στην ήπειρο.

Ενδεικτικά, οι μετοχές της Renault και της Stellantis καταγράφουν κέρδη τουλάχιστον 25% από την αρχή του Φεβρουαρίου, ενώ γερμανικός όμιλος ψυχαγωγίας Eventim ανεβαίνει κατά περίπου 23% και η Pandora κατά 15%.

Πρόκειται για ένδειξη αισιοδοξίας από τους διαχειριστές funds για τις εισηγμένες που παράγουν προϊόντα πολυτελείας ή δευτερεύουσας σημασίας. Οι θετικές προβλέψεις βασίζονται στην επικείμενη, όπως όλα δείχνουν, χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, η οποία κατάφερε να αποκλιμακώσει τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να σπρώξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε βαθιά ύφεση.

«Η αίσθηση είναι ότι υπάρχει φως στο τούνελ. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανέβηκε, αν και πράγματι από πολύ χαμηλό επίπεδο…και από την ΕΚΤ αναμένεται ξεκάθαρα μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, το οποίο θα προσφέρει μεγαλύτερη ανακούφιση», σχολίασε στους Financial Times ο Dan Boardman-Weston, επικεφαλής επενδύσεων στην BRI Wealth Management.

Η αισιοδοξία αυτή εκτίναξε τους επιμέρους δείκτες του πανευρωπαϊκού Stoxx, οι οποίοι παρακολουθούν τις εισηγμένες προϊόντων πολυτελείας και αυτοκινήτων με άνοδο 10,3% και 14,5% αντίστοιχα φέτος. Επίσης, ενέτεινε το ράλι του Stoxx 600, ο οποίος προηγουμένως στηριζόταν αμιγώς σε μια κλειστή ομάδα μεγάλων εταιρειών.

Βελτιώνονται οι προοπτικές

Η BRI Wealth Management εστιάζει στο λιανεμπόριο και τους ομίλους πολυτελείας στην Ευρώπη, καθώς το οικονομικό τοπίο αρχίζει να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης Παράλληλα, όμως, όπως επισημαίνει στους FT ο επικεφαλής της Pzena Investment Management, οι κεφαλαιοποιήσεις των ευρωπαϊκών καταναλωτικών εταιρειών έχουν πέσει σε ελκυστικά επίπεδα, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ρίσκο μόνο στο χείριστο σενάριο.

Εκτός αυτού, οι αναλυτές τονίζουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου, που αποτελούσαν βασικό πρόβλημα για πολλούς καταναλωτές στην Ευρώπη την περασμένη διετία, έχουν πέσει αισθητά. «Εάν σκεφτεί κανείς την επιβράδυνση του πληθωρισμού, την πτώση των τιμών φυσικού αερίου και το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές επιπλέον αποταμιεύσεις, το οποίο δεν συμβαίνει στις ΗΠΑ, μπορεί σίγουρα επιχειρηματολογήσει υπέρ του Ευρωπαίου καταναλωτή», δήλωσε στους Financial Times ο Luca Paolini της Pictet Asset Management, τονίζοντας ότι υπάρχει περιθώριο «θετικής έκπληξης» στις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη.

Για τον ίδιο, οι επενδύσεις στις μετοχές καταναλωτικών εταιρειών είναι ασφαλείς, διότι είναι βέβαιο ότι θα επωφεληθούν περισσότερο από τη βελτίωση της καταναλωτικής ισχύος στην Ευρώπη, αλλά και από την ανθεκτικότητα των καταναλωτών στις ΗΠΑ. Εξάλλου, χάρη σε αυτούς, οι αποδόσεις θα διατηρηθούν σε καλά επίπεδα, ακόμη κι αν καθυστερήσει η ανάκαμψη στην Ευρώπη.

Αλλαγή πορείας

Οι εταιρείες λιανεμπορίου στον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 κατέγραφαν σχετικά χαμηλά κέρδη στην αρχή του έτους, όσο κολοσσοί της υγείας και της τεχνολογίας έκαναν ράλι. Ωστόσο, ανέκαμψαν περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου. Την ίδια περίοδο, η Goldman Sachs αύξησε τις συστάσεις για τις επενδύσεις σε μετοχές εταιρειών καταναλωτικών, ταξιδιωτικών και ψυχαγωγίας.

Για την πρόσφατη άνοδο των μετοχών αυτών, οι αναλυτές επικαλούνται και τους δείκτες της επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι οποίοι δείχνουν ότι έρχεται οικονομική ανάπτυξη.

Άλλοι βέβαια δεν έχουν πεισθεί. Για παράδειγμα, οι αναλυτές της Bank of America υποστηρίζουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει ευάλωτη και ότι θα αποδυναμωθεί όσο τα αποτελέσματα της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής συνεχίζουν να αποτυπώνονται στην οικονομία.

Ενδεικτικά, ο Andreas Bruckner, αναλυτής της τράπεζας, υποστηρίζει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες δείχνουν να είναι οι πιο ευάλωτες σε περίπτωση επιβράδυνσης της οικονομίας. Εξού και προτείνει στους πελάτες του να επενδύουν σε καταναλωτικά αγαθά, όπως μετοχές τροφίμων και ποτών, αλλά και σε χημικά, καθώς υποαποδίδουν σε σύγκριση με ολόκληρη την αγορά φέτος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Σε «απόσταση ασφαλείας» από την Κίνα: Στο ευρωπαϊκό luxury ποντάρουν οι επενδυτές

Gucci: Το χρονικό μιας πτώσης που κοστίζει στην Kering 7 δισ. ευρώ

Luxury: Προς νέο ρεκόρ η αγορά ειδών πολυτελείας – Φτάνει στα 1,5 τρισ. δολάρια φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News