Business & Finance Δευτέρα 29/01/2024, 10:45
ΑΓΟΡΕΣ

«Τσίμπησε» το πετρέλαιο: Αναστάτωση στην αγορά λόγω των επιθέσεων στη Μέση Ανατολή

«Τσίμπησε» το πετρέλαιο: Αναστάτωση στην αγορά λόγω των επιθέσεων στη Μέση Ανατολή

Κλιμακώνονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση με drone, που άφησε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες νεκρούς στην Ιορδανία, και το τελευταίο χτύπημα εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι συγκρούσεις, δεδομένου ότι επηρεάζουν μια καίρια διεθνή δίοδο μεταφοράς ενεργειακών προϊόντων και εμπορίου, προκάλεσαν αισθητή αναστάτωση στην πετρελαϊκή αγορά και προμηνύουν περαιτέρω διακυμάνσεις στις τιμές.

Το brent «φλερτάρει» με τα 84 δολάρια το βαρέλι, εμφανίζοντας κέρδη άνω του 0,3% το πρωί της Δευτέρας. Αντίστοιχη άνοδο παρουσιάζει και το αμερικανικό αργό, το οποίο βρίσκεται πάνω από τα 78,2 δολάρια το βαρέλι.

Ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται ότι ομάδες που στηρίζονται από το Ιράν εξαπέλυσαν επίθεση στην Ιορδανία με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, η οποία οδήγησε στον θάνατο τριών μελών των αμερικανικών υπηρεσιών και στον τραυματισμό πολλών ακόμη Αμερικανών πολιτών. Επίσης, την περασμένη Παρασκευή έγινε επίθεση των Χούθι εναντίον ενός σκάφους, που λειτουργούσε εκ μέρους της Trafigura και μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο.

«Πιστεύουμε ότι ο θάνατος τριών μελών των Αμερικανικών υπηρεσιών…στην Ιορδανία σηματοδοτεί ένα κρίσιμο σημείο καμπής στην τρέχουσα διαμάχη στη Μέση Ανατολή και αυξάνει τις πιθανότητες μιας πιο ουσιαστικής ανάμειξης των ΗΠΑ στον πόλεμο», σχολίασε στο Reuters η Helima Croft, υψηλόβαθμο στέλεχος στην επενδυτική τράπεζα RBC Capital Markets.

Σημειώνεται ότι το brent έχει ανέβει κατά τουλάχιστον 9% αυτό τον μήνα, καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που εμφανίστηκαν τον Οκτώβριο μετά έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς συμφωνούν ότι το κόστος θα μπορούσε κάλλιστα να έχει εκτοξευθεί, αλλά το ενδεχόμενο να συμβάλουν στην πετρελαιοπαραγωγή χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, καθώς η σταδιακή πτώση της ζήτησης συγκρατούν μέχρι στιγμής τις τιμές.

Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και ότι παρά την τεράστια αύξηση του κόστους μεταφοράς φορτίων διά θαλάσσης και των ασφαλίστρων για τα πλοία, δεν έχουν ακόμη υπάρξει ελλείψεις προϊόντων ή μειωμένη παραγωγή.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΙΕΑ: «Καμπανάκι» για τις τιμές φυσικού αερίου λόγω του Μεσανατολικού – Τι καθησυχάζει τις αγορές

«Έμφραγμα» στο διεθνές εμπόριο: Πιέσεις στις τιμές από την κρίση στις ναυτιλιακές μεταφορές

Λιανεμπόριο: Γιατί το σοκ από την Ερυθρά Θάλασσα δεν φάνηκε (ακόμα) στην τσέπη του καταναλωτή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News