Business & Finance Τρίτη 23/01/2024, 20:59
ΑΓΟΡΕΣ

Δολάριο: Σε υψηλό έξι εβδομάδων έναντι του ευρώ, εν αναμονή της ΕΚΤ

Δολάριο: Σε υψηλό έξι εβδομάδων έναντι του ευρώ, εν αναμονή της ΕΚΤ

Το δολάριο παρουσίασε άνοδο έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων ανεπτυγμένων οικονομιών, καθώς οι αγορές περιορίζουν τις προβλέψεις τους για τις μειώσεις των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο δείκτης δολαρίου Bloomberg σημείωσε άνοδο έως και 0,3%, κινούμενος ανοδικά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Το ευρώ έχασε τα μέγιστα έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές περιμένουν εναγωνίως τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης για τον Ιανουάριο και την απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.

«Οι αγορές θεωρούν ότι είναι όλο και πιο πιθανό η επιχειρηματική δραστηριότητα για την Ευρωζώνη να συνεχίσει να δείχνει μια οικονομία σε συρρίκνωση και η ΕΚΤ μπορεί να αναγκαστεί νωρίτερα από τη Fed να απαντήσει», σύμφωνα με την Helen Given της Monex USA. Αντίθετα, πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αποφύγουν μια ύφεση, τιθασσεύοντας τον πληθωρισμό, καθώς τα στοιχεία δείχνουν συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας. Γεγονός που σημαίνει ότι το ευρώ θα μπορούσε προσωρινά να αποδυναμωθεί στα 1,07 δολάρια.

Το ευρώ υποχώρησε έως και 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,0822 σήμερα Τρίτη, υποχωρώντας κάτω από το μέσο όρο των 200 ημερών. Άγγιξε επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο έναντι της βρετανικής στερλίνας.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα επιβαρύνθηκε από την αδυναμία των αναδυόμενων ευρωπαϊκών νομισμάτων και των προσαρμογών της συναλλαγματικής θέσης μετά από τα δημοσιεύματα ότι η Κίνα αναμένεται να προχωρήσει σε πακέτο στήριξης της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς ύψους 2 τρισεκατομμυρίων γιουάν (278 δισεκατομμύρια δολαρίων) που θα αξιοποιούσε υπεράκτιους λογαριασμούς κινεζικών κρατικών επιχειρήσεων.

Το γεν έχασε 0,3% της αξίας του έναντι του δολαρίου, μετά την αρχική άνοδο έως και 0,8% εν μέσω έντονης νευρικότητας, μετά τη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας Καζούο Ουέντα. Ο ελαφρώς πιο επιθετικός τόνος της BOJ έδωσε μόνο μια σύντομη ώθηση στο γεν, ενώ άφησε αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα μιας αλλαγής πολιτικής.

«Ήταν τρελό και η αγορά αναζητά ίχνη ελπίδας για αλλαγή νομισματικής πολιτικής ακόμη και τον Απρίλιο», ανέφερε ο Brad Bechtel, επικεφαλής συναλλάγματος στην Jefferies. “Μπορείτε να διατηρήσετε το γιεν ως το κύριο νόμισμα χρηματοδότησης, αυτό δεν θα αλλάξει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους ή του επόμενου.”

Το γεν έχει χάσει πάνω από 5% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News