Business & Finance Παρασκευή 29/12/2023, 11:22
ΑΓΟΡΕΣ

Δολάριο: Το 2023 είναι η χειρότερη χρονιά του από την πανδημία

Δολάριο: Το 2023 είναι η χειρότερη χρονιά του από την πανδημία

Τη χειρότερη χρονιά του από την έναρξη της πανδημίας κλείνει φέτος το δολάριο, καθώς οι traders ποντάρουν σε μειώσεις επιτοκίων από τη Fed.

Ο δολαριακός δείκτης του Bloomberg υποχωρεί κατά 3% από τις αρχές του έτους, στη χειρότερη ετήσια πτώση του από το 2020.

Δολάριο: Το 2023 είναι η χειρότερη χρονιά του από την πανδημία-1

Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης του δολαρίου σημειώθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο, εν μέσω στοιχημάτων ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της το 2024, καθώς η αμερικανική οικονομία επιβραδύνει. Οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων κάνουν το αμερικανικό νόμισμα λιγότερο ελκυστικό σε σχέση με τα νομίσματα άλλων χωρών, όπου οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για περισσότερο καιρό.

Δολάριο: Το 2023 είναι η χειρότερη χρονιά του από την πανδημία-2

Οι traders «βλέπουν» τώρα μειώσεις επιτοκίων τουλάχιστον κατά 150 μονάδες βάσης από τη Fed το 2024, με την πρώτη κίνηση να έρχεται από τον Μάρτιο κιόλας. Οι προσδοκίες για νομισματική χαλάρωση εντάθηκαν μετά την συνεδρίαση Δεκεμβρίου της Fed, με το κλίμα για το δολάριο να γίνεται όλο και πιο αρνητικό έκτοτε.

Η πτώση του δολαρίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πορεία της βρετανικής λίρας, η οποία οδεύει προς την καλύτερη χρονιά της από το 2017, έχοντας σημειώσει άνοδο 5% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους.

Δολάριο: Το 2023 είναι η χειρότερη χρονιά του από την πανδημία-3

Για το ελβετικό φράγκο, το 2023 θα είναι η καλύτερη χρονιά από το 2010, εν μέσω προσδοκιών ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα διατηρήσει πιο σφικτή νομισματική πολιτική σε σχέση με τις υπόλοιπες.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Με άνοδο επισφραγίζεται μια χρονιά κερδών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News