Business & Finance Τρίτη 16/01/2024, 10:55
ΑΓΟΡΕΣ

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο Νταβός

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο Νταβός

Στα σχόλια και τις ειδήσεις που προκύπτουν από το Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας εστιάζει ο επενδυτικός κόσμος, με αποτέλεσμα οι σημερινές συνεδριάσεις στις ευρωαγορές να ανοίγουν στο κόκκινο.

Το Οικονομικό Φόρουμ σήκωσε αυλαία χθες, συγκεντρώνοντας ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής σκηνής, τα οποία κλήθηκαν να μιλήσουν δημοσίως για την πορεία του κόσμου εν μέσω έντονων γεωπολιτικών τριγμών. Μεταξύ αυτών και κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ, οι οποίοι έδειξαν ότι η πορεία της νομισματικής πολιτικής φέτος θα είναι δύσκολη.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Joachim Nagel, ανέφερε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητήσει κανείς μείωση του κόστους δανεισμού, ενώ ο Αυστριακός ομόλογός του, Robert Holzmann, προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε καθόλου σε μία μείωση το 2024. Στο μεταξύ τα επιτόκια δανεισμού στην Ευρωζώνη βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε με πτώση της τάξης του 0,71%. Απώλειες σχεδόν 0,80% εμφανίζει και ο γερμανικός DAX, όπως και ο γαλλικός CAC 40. Σημαντική πτώση άνω του 0,9% παρουσιάζει ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ στο -0,55 περίπου βρίσκεται και ο αγγλικός FTSE 100.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι η διεθνής οικονομία σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεφύγει από τις «πολυκρίσεις» που διέβλεπαν από πέρυσι οι συμμετέχοντες του Φόρουμ, αφού η φετινή διοργάνωση λαμβάνει χώρα στη σκιά πολέμων, κυβερνοεπιθέσεων και της ναυτιλιακής κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρέος 88 τρισ. και «τσουνάμι» εκλογών: Οι προκλήσεις στο τραπέζι του Νταβός

Mohamed El-Erian: «Καμπανάκι» για νέες πληθωριστικές πιέσεις λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

Νταβός: «Επισφαλής» η φετινή χρονιά για την παγκόσμια οικονομία, λέει έρευνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News