Business & Finance Πέμπτη 14/12/2023, 11:26
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Aθηνών: Στη ζώνη των 1.300 μονάδων με διεθνή ώθηση

Χρηματιστήριο Aθηνών: Στη ζώνη των 1.300 μονάδων με διεθνή ώθηση

Τo θετικό κλίμα που επικρατεί στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έδωσε ώθηση στο Χ.Α. στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, συνεχίζοντας την άνοδο των δύο τελευταίων συνεδριάσεων.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,64% στις 11:20 και βρίσκεται στις 1.300,85 μονάδες, ενώ ενισχυμένος είναι και ο τζίρος με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 25 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης διορθώνει οριακά κάτα 0,28% με βαρίδι την πτώση της ΕΤΕ κατά 1%, ενώ ανοδικά κινούνται οι Alpha, Πειραιώς και Eurobank. Από εκεί και πέρα, ισχυρή άνοδο άνω του 2% σημειώνουν οι Τιτάνας και Lamda, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΔΕΗ, Coca Cola, Alpha Bank, Aegean και Cenergy. 

Η αφύπνιση των αγοραστών στις τραπεζικές μετοχές αλλά και η κινητικότητα σε άλλα blue chips και σε τίτλους μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων διατηρεί τον Γενικό Δείκτη στον δρόμο προς την καταγραφή νέων υψηλών έτους αυτόν τον μήνα δηλαδή σε ένα κλείσιμο πάνω από τις 1.345 μονάδες.

Σύμφωνα με την Optima bank, επόμενο μεγάλο ορόσημο για το ΧΑ δεν είναι άλλο από την επιστροφή στις αναπτυγμένες αγορές. Όπως εκτιμά , η ελληνική αγορά θα εισέλθει σε watch list από την MSCI στα μέσα του 2024 με την τελική αναβάθμιση να έρχεται στα τέλη του 2025.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ακολουθούν τα κέρδη στη Wall Street, όπου ο Dow Jones έκλεισε σε νέο υψηλό, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε την Τετάρτη αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν ευρέως. Ωστόσο, το επενδυτικό ρίσκο πήρε ώθηση αφού οι policymakers έδωσαν σήμα για τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να πέσει κάτω από το 4% για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες.

Σήμερα το ενδιαφέρον στρέφεται στις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, της Τράπεζας της Αγγλίας και των κεντρικών τραπεζών Νορβηγίας και Ελβετίας.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα βρεθεί στο επίκεντρο, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί απότομα στην περιοχή, γεγονός που ώθησε το κορυφαίο γεράκι της κεντρικής τράπεζας, την Isabel Schnabel, να αποκλείσει περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων σε συνέντευξή της νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Goldman Sachs αναμένει τώρα ότι η ΕΚΤ θα μειώνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση από τον Απρίλιο του επόμενου έτους, με το επιτόκιο αναφοράς να φθάνει το 2,25% στις αρχές του 2025 από το σημερινό επίπεδο του 4%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ισχυρά κέρδη με ώθηση από τη Fed

Fed: Σήμα για τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων – Προς τρεις μειώσεις το 2024

Wall Street: Χριστουγεννιάτικο δώρο από την Fed – Ιστορικό υψηλό για τον Dow

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News