Business & Finance Πέμπτη 14/12/2023, 10:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ισχυρά κέρδη με ώθηση από τη Fed

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ισχυρά κέρδη με ώθηση από τη Fed

Θετικά αντιδρούν την Πέμπτη και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο «σήμα» που έδωσε η Fed για μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024, ενώ οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις σημερινές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 1,51%  με τον κλάδο εξόρυξης να ηγείται των κερδών με άλμα άνω του 3%, ενώ όλοι οι επιμέρους κλάδοι κινούνται σε θετικό έδαφος.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 1,2% στις 16.970 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC-40 ενισχύεται σε ποσοστό 1,4% στις 7.639 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σκαρφαλώνει σε υψηλό οκτώ εβδομάδων σημειώνοντας άνοδο 2,1% στις 7.708 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,73%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 1,5%. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ακολουθούν τα κέρδη στη Wall Street, όπου ο Dow Jones έκλεισε σε νέο υψηλό, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε την Τετάρτη αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν ευρέως. Ωστόσο, το επενδυτικό ρίσκο πήρε ώθηση αφού οι policymakers έδωσαν σήμα για τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να πέσει κάτω από το 4% για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες.

Σήμερα το ενδιαφέρον στρέφεται στις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, της Τράπεζας της Αγγλίας και των κεντρικών τραπεζών Νορβηγίας και Ελβετίας.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα βρεθεί στο επίκεντρο, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί απότομα στην περιοχή, γεγονός που ώθησε το κορυφαίο γεράκι της κεντρικής τράπεζας, την Isabel Schnabel, να αποκλείσει περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων σε συνέντευξή της νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Goldman Sachs αναμένει τώρα ότι η ΕΚΤ θα μειώνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση από τον Απρίλιο του επόμενου έτους, με το επιτόκιο αναφοράς να φθάνει το 2,25% στις αρχές του 2025 από το σημερινό επίπεδο του 4%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fed: Σήμα για τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων – Προς τρεις μειώσεις το 2024

Wall Street: Χριστουγεννιάτικο δώρο από την Fed – Ιστορικό υψηλό για τον Dow

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News