Business & Finance Τετάρτη 29/11/2023, 12:16
BLOOMBERG

Ομόλογα: Ο καλύτερος μήνας από το 2008 για τις διεθνείς αγορές

Ομόλογα: Ο καλύτερος μήνας από το 2008 για τις διεθνείς αγορές

Τον καλύτερο μήνα της τελευταίας δεκαπενταετίας αναμένεται να ολοκληρώσει η διεθνής αγορά ομολόγων, με οδηγό τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες άφησαν να εννοηθεί ότι ο πρωτοφανής κύκλος νομισματικής σύσφιγξης έχει πλέον τελειώσει και ότι θα ξεκινήσουν να κατεβάζουν το κόστος δανεισμού μέσα στο 2024.

Σύμφωνα με σχετικό δείκτη του Bloomberg, το κρατικό και εταιρικό χρέος διεθνώς είχε απόδοση 4,9% τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2008. Τότε, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μείωσε τα επιτόκια αναφοράς στο μηδέν και δεσμεύτηκε να στηρίξει τον χρηματοπιστωτικό τομέα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ομόλογα: Ο καλύτερος μήνας από το 2008 για τις διεθνείς αγορές-1

Αυτό τον μήνα, η διεθνής αγορά ομολόγων επηρεάστηκε έντονα από τις κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, καθώς άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού έπειτα από πολλαπλές συναπτές επιτοκιακές αυξήσεις. Οι επενδυτές μάλιστα ενθαρρύνθηκαν και από τις χθεσινές δηλώσεις του αξιωματούχου της Fed, Christopher Waller, ο οποίος παρότι συνήθως κλίνει υπέρ της σύσφιγξης τόνισε πως φαίνεται να έχουν γίνει επαρκείς κινήσεις, ώστε να επιβραδυνθεί η αμερικανική οικονομία και να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός.

Η αλλαγή των προσδοκιών για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών ευνόησε ιδιαίτερα τα εταιρικά ομόλογα. Τα spread στο διεθνές εταιρικό χρέος επενδυτικής βαθμίδας βρίσκονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2022. Σημειώνεται πως τις τελευταίες εβδομάδες συρρικνώνονται σταδιακά, καθώς άρχισε να επικρατεί αισιοδοξία για αποφυγή ύφεσης στις ΗΠΑ.

Η μέση απόδοση των εταιρικών ομολόγων υποχώρησε κοντά στο 5,3% αυτή την εβδομάδα από περίπου 6% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2009.

Το ράλι του Νοεμβρίου έλαβε χώρα έπειτα από έντονες διακυμάνσεις στη διεθνή αγορά ομολόγων. Ο Ιανουάριος του 2023 ήταν ανοδικός μήνας, έπειτα ακολούθησε ένα εξάμηνο διακυμάνσεων και στη συνέχεια ένα τρίμηνο πτώσης. Ο δείκτης του Bloomberg που παρακολουθεί τις συνολικές αποδόσεις διεθνώς υποχώρησε έως και κατά 3,8% από την αρχή του έτους στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ τώρα καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,4%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Πώς η περιφέρεια έγινε η αγαπημένη των επενδυτών – Ποιοι αγοράζουν Ελλάδα

Societe Generale: Αγοράζει Ελλάδα για το 2024 – Θολώνουν οι γραμμές πυρήνα και περιφέρειας

JP Morgan: Αγοράζει ελληνικά ομόλογα για το 2024 – Επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News