Business & Finance Τετάρτη 29/11/2023, 10:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανοδική κίνηση με φόντο τον πληθωρισμό

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανοδική κίνηση με φόντο τον πληθωρισμό

Ήπια ανοδικά κινούνται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με μοχλό τις μετοχές ενέργειας καθώς οι επενδυτές αξιολογούν σχόλια αξιωματούχων της Fed για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,25% στις 458,1 μονάδες. Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,58% στις 16.085,8 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη 0,36% στις 7.275,8 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,25% στις 7.436,7 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,58%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,6% 

Την Τρίτη, ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Christopher Waller, δήλωσε ότι αυξάνεται η πεποίθησή του ότι η πολιτική είναι πλέον σε θέση να επαναφέρει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Ωστόσο, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός. Ο Waller δήλωσε επίσης ότι η Fed ενδέχεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί τους επόμενους τρεις έως πέντε μήνες.

Μετά τα σχόλια αυτά, η Wall Street έκλεισε με άνοδο χθες, ενώ οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν πτώση με φόντο τις απώλειες στο Χονκ Κόνγκ.

Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε ΕΕ και ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, ενώ θετικά είναι τα πρώτα νέα από την Ευρώπη. Στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,3% τον Νοέμβριο, καταγράφοντας μεγαλύτερη πτώση από την αναμενόμενη, με το ετήσιο ποσοστό να αυξάνεται κατά 3,0%, μια σημαντική επιβράδυνση από το 4,2% του προηγούμενου μήνα. 

Στην Ισπανία,ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,2% τον Νοέμβριο έναντι 3,5% του Οκτωβρίου και ένατι προβλέψεων για 3,7%.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News