Business & Finance Τρίτη 28/11/2023, 08:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Πώς η περιφέρεια έγινε η αγαπημένη των επενδυτών – Ποιοι αγοράζουν Ελλάδα

Bloomberg: Πώς η περιφέρεια έγινε η αγαπημένη των επενδυτών – Ποιοι αγοράζουν Ελλάδα

Αλλάζουν οι ρόλοι στην Ευρωζώνη, μία δεκαετία μετά τις δημοσιονομικές κρίσεις που λίγο έλειψε να διασπάσουν το ενιαίο νόμισμα. Οι χώρες που ονομάζονταν περιφερειακές – Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία- προκάλεσαν τότε την οργή των επενδυτών, αφότου συσσώρευσαν τεράστια χρέη. Σήμερα, οι χώρες του πυρήνα –Γερμανία και Γαλλία- είναι εκείνες που καλούνται όλο και πιο συχνά να δίνουν εξηγήσεις, εν μέσω δημοσιονομικών κρίσεων και δημοσιονομικών σχεδίων που αντιτίθενται στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνει το Bloomberg.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ξεκαθαρίζει, βέβαια, ότι μια επανάληψη της κρίσης του 2012 δεν αναμένεται. Όμως το νέο δημοσιονομικό τοπίο έχει ήδη αλλάξει τη συμπεριφορά των επενδυτών. Και αυτό γιατί στρέφονται προς τα κρατικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας, προτιμώντας τα από τίτλους που παραδοσιακά θεωρούνταν πιο ασφαλείς. Καθώς οι συνθήκες αλλάζουν, οι επενδυτές αυτοί ποντάρουν σε καλύτερες αποδόσεις στην περιφέρεια.  

Bloomberg: Πώς η περιφέρεια έγινε η αγαπημένη των επενδυτών – Ποιοι αγοράζουν Ελλάδα-1

Η JP Morgan Asset Management έχει αγοράσει ισπανικά ομόλογα, ενώ η Neuberger Berman έχει τοποθετηθεί τόσο στα ομόλογα της Ισπανίας όσο και σε εκείνα της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Η Goldman Sachs και η Societe Generale προβλέπουν ότι κομμάτια της περιφέρειας θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν το 2024. 

Μετά από αυτά, η Commerzbank επισημαίνει ότι οι παλιές «ετικέτες» των χωρών έχουν καταστεί παρωχημένες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί τέλος στη χρήση όχι μόνο του «πυρήνα» και της «περιφέρειας», αλλά και του χονδροειδούς αρκτικόλεξου PIIGS, που επινοήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. 

Αυτή η αλλαγή ισορροπιών έχει γίνει κάπως κάτω από το ραντάρ, σημειώνει το Bloomberg, καθώς αυτή την εποχή, η μεγάλη τάση στις αγορές είναι το sell off που έπληξε τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και επεκτάθηκε στα ευρωπαϊκά.  Όμως, εν μέσω αυτής της κατάστασης, μικρότεροι εκδότες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα είδαν τα spreads τους έναντι της Γερμανίας να μειώνονται. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 40 μονάδες βάσης φέτος, ενώ η  μείωση στην περίπτωση της Ελλάδας είναι διπλάσια. 

Bloomberg: Πώς η περιφέρεια έγινε η αγαπημένη των επενδυτών – Ποιοι αγοράζουν Ελλάδα-2

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία αντιμετωπίζει μια σειρά από άσχημα νέα. Η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος και οι προοπτικές της υπονομεύονται περαιτέρω από τη δημοσιονομική κρίση.

Στην περίπτωση της Γαλλίας, η Κομισιόν της ζητά να περιορίσει τις δαπάνες για να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης.

«Μεγάλο μέρος της απαισιοδοξίας για την Ευρώπη προέρχεται πραγματικά από τη γερμανική οικονομία», εξηγεί ο Robert Dishner, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Neuberger Berman. «Στην πραγματικότητα, οι περιφερειακές οικονομίες είναι αυτές που αντέχουν καλύτερα από τον πυρήνα».

Την εκτίμηση αυτή στηρίζουν και οι πρόσφατες αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων για τις χώρες της περιφέρειας, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η Πορτογαλία αναβαθμίστηκε από τη Moody’s και η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από την S&P.

Ακόμη και η Ιταλία, που έχει συνδεθεί με την δημοσιονομική ανευθυνότητα, γλύτωσε  από τα πρόθυρα του junk, όταν η Moody’s απέσυρε τις αρνητικές προοπτικές της αξιολόγησής της. 

 «Οι μικρότερες χώρες της Ευρωζώνης έχουν βελτιώσει σημαντικά τους δημοσιονομικούς τους δείκτες και οι θετικές προοπτικές τους έχουν αντικατοπτριστεί στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων», σημειώνει ο Sean Kou, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Societe Generale. «Η δυναμική της απόκλισης θα πρέπει να συνεχιστεί τόσο στις αξιολογήσεις όσο και στις τιμές της αγοράς».

Bloomberg: Πώς η περιφέρεια έγινε η αγαπημένη των επενδυτών – Ποιοι αγοράζουν Ελλάδα-3

Η Goldman Sachs επικαλείται τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα αλλά και τα χαμηλότερα επίπεδα νέων εκδόσεων πίσω από την αισιοδοξία της για τα ομόλογα αυτά.  Οι χώρες αυτές θα εκδώσουν ομόλογα ύψους 50 δισ. ευρώ το 2024, ενώ οι εκδόσεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία θα είναι σχεδόν τετραπλάσιες, σημειώνει. 

«Οι αγορές έχουν απομακρυνθεί από την παραδοσιακή κατηγοριοποίηση των χωρών», λέει ο Michael Leister, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Commerzbank. «Τα θεμελιώδη δεν δικαιολογούν πλέον τον εδώ και καιρό καθιερωμένο διαχωρισμό του πυρήνα, ημι-πυρήνα και της περιφέρειας». 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Societe Generale: Αγοράζει Ελλάδα για το 2024 – Θολώνουν οι γραμμές πυρήνα και περιφέρειας

JP Morgan: Αγοράζει ελληνικά ομόλογα για το 2024 – Επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους

Αισιόδοξη η Morgan Stanley για την Ελλάδα – Ανάπτυξη 2,3% φέτος και το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News