Business & Finance Σάββατο 11/02/2023, 21:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BlackRock, AllianceBernstein και Pimco δεν «βλέπουν» επιβράδυνση του πληθωρισμού στο άμεσο μέλλον

BlackRock, AllianceBernstein και Pimco δεν «βλέπουν» επιβράδυνση του πληθωρισμού στο άμεσο μέλλον

Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται παγκοσμίως, αλλά ορισμένοι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων λένε ότι δεν είναι ώρα να εγκαταλείψουν την προστασία από την άνοδο των τιμών καταναλωτή.

Η BlackRock Inc., η AllianceBernstein Holding LP και η Pacific Investment Management Co. προειδοποιούν ότι η αγορά μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξη για τον ρυθμό αύξησης των τιμών. Οι επενδυτές απέσυραν χρήματα από τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που ακολουθούν κρατικά ομόλογα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, το μεγαλύτερο σερί τουλάχιστον έξι ετών και μια συνδυασμένη καθαρή εκροή 10,8 δισ. δολαρίων, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. 

Δεν λένε ότι ο πληθωρισμός δεν θα επιβραδυνθεί -οι δυσκολίες στην προσφορά έχουν αμβλυνθεί και οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν πέσει. Η ανησυχία τους είναι ο ρυθμός και το μέγεθος της επιβράδυνσης που εκτιμούν οι επενδυτές.

BlackRock, AllianceBernstein και Pimco δεν «βλέπουν» επιβράδυνση του πληθωρισμού στο άμεσο μέλλον-1
Πηγή: Bloomberg

 

«Ο κόσμος φαίνεται να βλέπει τον πληθωρισμό να μειώνεται και να πιστεύει ότι δεν χρειάζεται πλέον προστασία από τον πληθωρισμό, ακόμη και αν το επιτόκιο είναι ακόμη υψηλό», δήλωσε ο John Taylor, διευθυντής του Global Multi-Sector της AllianceBernstein. «Υποτιμά, όμως, τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα καθεστώς υψηλότερου πληθωρισμού, όπως η αποπαγκοσμιοποίηση και η έλλειψη εργασίας».

Οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ -όπως φαίνεται από τη διαφορά στις αποδόσεις μεταξύ των απλών πενταετών ομολόγων και αυτών που είναι προστατευμένα από τον πληθωρισμό- έχουν συρρικνωθεί στο 2,5% από το περσινό υψηλό του 3,76%. Μια παρόμοια μέτρηση για τις παγκόσμιες αγορές δείχνει ότι οι προσδοκίες είναι τώρα κάτω από το 2%, από 3,12% που ήταν τον Απρίλιο -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών. 

Ένα δύσκολο μάθημα

Η BlackRock εμμένει στη σύστασή της να παραμείνουν οι επενδυτές σταθμισμένοι στα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό. Η AllianceBernstein αύξησε πρόσφατα την έκθεσή της στα Inflation Protected Securities του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ή TIPs. Η Pimco αγόρασε επίσης U.S. index-linked για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο αύξησης των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα.

Οι επενδυτές έλαβαν ένα σκληρό μάθημα από τον κίνδυνο υποεκτίμησης του πληθωρισμού το 2022. Οι παγκόσμιες μετοχές είδαν αξίας 18 τρισ. δολάρια να διαγράφονται, ενώ τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ σημείωσαν τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία τους, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούσαν να αυξήσουν τα επιτόκια και να προλάβουν την άνοδο των τιμών μετά από χρόνια χαλαρής πολιτικής. 

Ο Wei Li, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής στον ερευνητικό βραχίονα της BlackRock, εκπλήσσεται από το βαθμό στον οποίο οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει, ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα στραφούν σε μειώσεις επιτοκίων αργότερα φέτος. Το βασικό της σενάριο είναι για ήπια ύφεση και επίμονη αύξηση των τιμών πάνω από τον στόχο. Η αγορά, εν τω μεταξύ, υποθέτει το είδος του μακροοικονομικού τοπίου που θα εκτοξεύσει τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, είπε.  

«Ο επίμονος πληθωρισμός δεν είναι μόνο αμερικανικό φαινόμενο -συμβαίνει σε ολόκληρη την ανεπτυγμένη αγορά», δήλωσε ο Li σε συνέντευξή της.

Διαρθρωτικές αλλαγές

Σίγουρα, ορισμένες από τις κινήσεις της αγοράς που υποδήλωναν επιβράδυνση του πληθωρισμού έχουν εξασθενίσει. Αλλά το αναμενόμενο ποσοστό εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από τις προβλέψεις της BlackRock. Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο βλέπει ότι ο ρυθμός θα κυμανθεί κατά μέσο όρο γύρω στο 3,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια και θα εγκατασταθεί κάτω από το 3% πέραν αυτού, καθώς ο γηράσκων πληθυσμός οδηγεί σε συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού, ο γεωπολιτικός κατακερματισμός μειώνει την οικονομική αποτελεσματικότητα και τα έθνη μεταβαίνουν σε ένα βιομηχανικό μοντέλο χαμηλών εκπομπών άνθρακα.   

«Η θέση μας για τις διαρθρωτικές αλλαγές σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από ό,τι είχαμε συνηθίσει πριν από την πανδημία», δήλωσε ο Li. «Η πορεία των τιμών των αγαθών σημαίνει ότι η μείωση του πληθωρισμού από το μέγιστο του 9,1% τον Ιούνιο του 2022 σε περίπου 4% θα είναι το εύκολο κομμάτι. Το να καταφέρει να σταθεροποιηθεί κάτω από το 3% θα είναι πιθανότατα πολύ πιο δύσκολο».

Μια πιο προσεκτική ματιά στην αποτύπωση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο δίνει έρεισμα για να είμαστε επιφυλακτικοί. 

Ο πυρήνας του πληθωρισμού στην Ευρώπη κόλλησε στο ρεκόρ του 5,2% τον Ιανουάριο και το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο ιστορικά χαμηλό 6,6% -στοιχεία που έχουν κάνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να τονίζουν την ανάγκη να αποφευχθεί ένας φαύλος κύκλος μισθών-τιμών. Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, αυξάνονται τα στοιχήματα για μια πιο επιθετική Fed μετά την εκπληκτικά ισχυρή έκθεση για την απασχόληση που έδειξε ότι η ανεργία υποχώρησε στο 3,4%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1969.

Επίμονος πληθωρισμός

Ο Taylor της AllianceBernstein λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το επόμενο μέρος για να τοποθετηθεί κανείς σε τίτλους συνδεδεμένους με τον πληθωρισμό, αν και τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια έχουν περιθώριο να επεκτείνουν την πτώση τους, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στην υποχώρηση του γενικού πληθωρισμού. Οι οικονομολόγοι βλέπουν ότι το βασικό ποσοστό θα μειωθεί για τρίτο μήνα στο 10,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Ακόμη και σε αυτό το επίπεδο, ο πληθωρισμός θα εξακολουθούσε να βρίσκεται κοντά σε υψηλό 41 ετών και περίπου πέντε φορές πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας.

Καθώς η συζήτηση για τον πληθωρισμό συνεχίζεται, ο Alfred Murata της Pimco συνιστά να παραμείνουμε στα TIPs και να έχουμε κατά νου ότι ορισμένα βασικά στοιχεία των τιμών θα παραμείνουν πεισματικά.  

«Ορισμένες βασικές κατηγορίες θα παραμείνουν “κολλημένες”, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού των μισθών, της στέγης και των ενοικίων», έγραψε ο Murata σε ένα υπόμνημα. «Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να πλησιάσει ο πληθωρισμός τον στόχο της Fed για το 2%. Ωστόσο, η αγορά υπολογίζει μια πολύ πιο γρήγορη πτώση του πληθωρισμού -σε λίγο πάνω από το 2% μέχρι το καλοκαίρι».

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Διαβάστε επίσης:

S&P: Η ακρίβεια θα βγάλει τους Ευρωπαίους στους δρόμους – Τι λέει για την Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Σε υψηλό 34 ετών ο πληθωρισμός το 2022 – Αποκλιμάκωση τον Δεκέμβριο

ΗΠΑ: Στο 100% η πιθανότητα ύφεσης, δείχνει το μοντέλο του Bloomberg

Goldman Sachs: Στο 35% οι πιθανότητες ύφεσης την επόμενη διετία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News