Business & Finance Τετάρτη 29/03/2023, 14:32
BUSINESS & FINANCE

Πενταετές ομόλογο: Άντλησε 2,5 δισ. ευρώ το ελληνικό δημόσιο – Στο 3,92% το επιτόκιο

Πενταετές ομόλογο: Άντλησε 2,5 δισ. ευρώ το ελληνικό δημόσιο – Στο 3,92% το επιτόκιο

(Upd). To ποσό των 2,5 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από τη σημερινή έκδοση πενταετούς ομολόγους. To επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 90 μονάδες βάσης επί του mid swap, δηλαδή στο 3,92%, ενώ η αρχική καθοδήγηση ήταν κατά 5 μονάδες βάσης υψηλότερη. Η συνολική ζήτηση για την ελληνική έκδοση ξεπεράσε τα 19,1 δισ. ευρώ.  

Το ελληνικό Δημόσιο διόρισε τις BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς για την έκδοση, η οποία είναι η δεύτερη έξοδος της χώρας μας στις αγορές για φέτος, καθώς η Αθήνα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το «παράθυρο» που δημιουργείται, πριν οι χρονοβόρες εκλογικές διαδικασίες δημιουργήσουν μία λογική αβεβαιότητα στις αγορές.

Καθώς ο εκλογικός σχεδιασμός προβλέπει, ουσιαστικά, τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης τον Ιούλιο, ο ΟΔΔΗΧ θέλησε να κάνει τώρα την κίνησή του. Άλλωστε, στόχος είναι, μεταξύ άλλων, και η διατήρηση μιας τακτικής παρουσίας στις αγορές, η οποία δείχνει κανονικότητα. Είχε προηγηθεί έκδοση 10ετούς ομολόγου στις 17 Ιανουαρίου, μέσω του οποίου το ελληνικό δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ, με τις προσφορές να διαμορφώνονται στα 21,9 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,4%. 

Με τη νέα έκδοση, πρακτικά, έχει καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος του φετινού στόχου για δανεισμό από τις αγορές, ο οποίος για το σύνολο του έτους έχει τεθεί στα 7 δισ. ευρώ – και στα 8 δισ. ευρώ εάν προκύψει έκδοση πράσινου ομολόγου.  

Ψήφος εμπιστοσύνης από τους oίκους αξιολόγησης

Άλλωστε, η έξοδος στις αγορές γίνεται εν μέσω θετικών σχολίων για την ελληνική οικονομία από τους ξένους οίκους.

Χθες, σε συνέδριο που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, ο Αλεξ Μουσκατέλι, διευθυντής της Fitch, η οποία αναβάθμισε τον Ιανουάριο την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, (στο BB+) σημείωσε ότι αυτό συνέβη λόγω της βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών, της ισχυρής ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ και της βελτίωσης του τραπεζικού συστήματος. Περιμένουμε και άλλες βελτιώσεις, είπε, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξει και άλλη αναβάθμιση. Βλέπουμε θετικά αποτελέσματα που συμβάλουν στην αναβάθμιση, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα που θα βελτιώνουν την οικονομία.

Ο Στέφεν Ντάικ, αναλυτής της Moody’s, ο οποίος βαθμολογεί την Ελλάδα χαμηλότερα από τους άλλους μεγάλους οίκους – τρεις βαθμίδες κάτω από το αξιόχρεο – επεσήμανε ότι ο οίκος πριν από 10 ημέρες αναθεώρησε σε θετικές τις προοπτικές του αξιόχρεου της χώρας και ότι έχει κάνει 4-5 αναβαθμίσεις τα τελευταία χρόνια. Αυτό, είπε, είναι δείγμα σταθερότητας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

JP Morgan: Ουδέτερη –για την ώρα- για τα ελληνικά ομόλογα – Περιμένει τις εκλογές

Αισιοδοξία από Fitch και Moody’s για την επενδυτική βαθμίδα – Τι λένε για την οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News